A helyzet az, hogy nagyon jó áron jutottam hozzá a brokkolihoz a hétvégén, úgyhogy több fej brokkoli csücsül a hűtőben. Hogy mit csinálok akkor, ha tele a hűtő brokkolival? És hogy hogyan lehet változatosan felhasználni? Ezt mutatom meg most nektek.

Variációk brokkolira:

 Rakott brokkoli

 Hozzávalók:

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 3 marék rizs
  • maradék bolognai ragu (a tészta elfogyott, a ragu megmaradt, úgyhogy ne vesszen kárba)
  • 2 egész tojás
  • 4 nagy kanál tejföl
  • sajt
  • kenyérmorzsa
  • fűszerek: só, bors

A brokkolit rózsáira szedem és sós vízben vagy leveskockával ízesített vízben ressre*, míg a rizst jól megfőzöm. Eközben kivajazom a jénait, majd rétegezem a hozzávalókat (brokkoli, rizs, ragu, brokkoli, rizs, ragu). A tojást a tejföllel kikeverem és a brokkoli tetejére borítom. Végül sajtot reszelek rá és megszórom egy kis kenyérmorzsával. 180 fokon fél óra alatt készre sütöm.

*Ress: A megfelelően hőkezelt zöldség félig puha lesz: megfő ugyan, de nem fő szét, azaz ress marad.

brokkoli rakott tejföl ress saláta dió mazsola

Brokkoli saláta

  • 2 fej brokkoli
  • 2 nagyobb vagy 4 kisebb répa
  • 1 nagy alma
  • 4 kanál tejföl
  • fűszerek: só, bors
  • mogyoró, dió
  • mazsola (friss eperrel is helyettesítheted, vagy akár el is hagyhatod)

A korábban ressre főzött brokkolit kisebb falatokra vágom, a répát és az almát lereszelem. A tejfölt sóval kikeverem, és egy nagy tálban ezt mind összeforgatom. Szórok bele egy marék megtört mogyorót, diót, sőt még egy marék aranymazsolát is utána dobok. Annyira elképesztő ízek és textúrák jönnek létre, hogy csak győzd kivárni míg a tányérokra porciózod.

Tipp: Nem csak magában fenséges ez a saláta, hanem sült húsok mellé is kiválóan passzol. Ha nem használtad fel a rakott brokkoli recepthez az összes rizst és maradt még belőle, akkor nyugodtan hozzáteheted a salátához, azzal kiegészülve komplett garnírunggá (köretté) válik.

brokkoli rakott tejföl ress saláta dió mazsola

Brokkoli krémleves

  • 1 fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • tejszín
  • fűszer: só, bors, szerecsendió

Azokat a brokkolikat, amiket az előző két receptben nem használtam fel, azt a főzőlében hagyom, tovább főzve ízesítem a fokhagymával és vöröshagymával. Majd a botmixerrel krémesre keverem. Hozzáadom a tejszínt és visszateszem a gázra rottyanni egyet. Végül bacon csipszet készítek hozzá vagy krutont* és tálaláskor megszórom a tetejét.

*Kruton (Crouton): Apróra vágott kenyér-, vagy zsemlekockák, melyeket olajon pirítanak. Krémlevesek kitűnő levesbetétje.