Keszthelyi kirándulásunk után robogunk haza, mikor eszembe jut, hogy még indulás előtt kiettük a hűtőt. Mit fogunk holnap enni? Munkahelyi étkezde vagy last minute főzőcske? Cikáztak a gondolatok a fejemben mi is lehet még a mélyhűtőben, mert egy mélyhűtőben azért mindig van még VALAMI. A gondolati leltár során eszembe is jutott, hogy korábban vettem csirkemellet, aminek a felét mélyfagyasztottam, úgyhogy gyorsan beszaladok a közeli boltba, hogy vegyek egy kis zöldséget hozzá, mert a menü cukkinis csirke lesz rizzsel. Azonban amikor beértem az üzletbe és megláttam milyen szottyadt cukkinik próbálják eladni magukat a zöldségpulton, teljesen elment tőle a kedvem. De akkor felcsillant a remény, mert az édesburgonyát leakciózták! Átgondoltam anya hogy szokta elkészíteni, majd bepakoltam belőle egy kilót és siettem is haza, hogy elkészítsem a kakukkfüves édesburgonyát a keleties fűszerezésű csirkemellel! Az aznap improvizált recept a következő:
Édesburgonya keleti csirkével
Hozzávalók (4 főre):
- 4 szelet csirkemell
- 1 kg édesburgonya
- olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- fűszerek húshoz: só, fahéj, tázsin (tagine*) fűszerkeverék
- fűszerek burgonyához: só, kakukkfű, rozmaring
* A tagine fűszerkülönlegességről a későbbiekben még lesz szó!
Először megtisztítom az édesburgonyát és a répákat, majd kisebb kockákra vágom. Egy nagy tepsibe teszem, olajjal meglocsolom, rászórom a fűszereket, lefedem alufóliával és mehet a 180 fokra állított sütőbe, alsó és felső sütési fokozaton.
A húst lemosom, lecsepegtetetem, megtisztítom, felcsíkozom, majd 1 nagy evőkanálmézzel megkenem és a fűszereket rászórom. Összekeverem és hűtőbe teszem egy kicsit, hogy beivódjon a fűszerezés.
Ránézek a burgonya és répa mixre, ha kell átforgatom, hogy a fűszeres olaj mindenhol átjárja, majd visszateszem a 200 fokra emelt sütőbe. Én azért adtam hozzá egy kis répát, mert eltérő a sütési idejük, az édesburgonya gyorsabban, míg a répa lassabban készül el, de ez azért nem baj, mert így különböző textúrákat kapunk. Ha ezt nem szeretnéd, akkor nyugodtan elhagyható a répa.
Előveszem a húst, felhevítem a serpenyőt, amibe egy kis olajat öntöttem. Rádobom a csirkecsíkokat és várom, míg a hús először kifehéredik, majd a méz szépen rákaramellizálódik azokra.
Tipp:
Ha nem vagy biztos, hogy felmelegedett-e a serpenyőd, nekem van egy tuti tippem. Én úgy szoktam leellenőrizni az olaj hőfokát, hogy rádobok egy kis rozmaring levelet vagy egy csipet sót az olajra: ha elkezd sercegni akkor biztosan megfelelő a hőfok és nem a hideg olajba fogom a húsokat belehelyezni. A hússzeletek így nem szívják magukba az olajat, hanem egyből sülni kezdenek.
Az elkészült burgonya és répa mixet tányérra teszem, ráhalmozom a fűszeres csirkecsíkokat és kész is van a holnapi ebéd. Annyira egyszerű az elkészítése ennek az ételnek és annyira finom, hogy megéri azt a kis időt rászánni. Már a főzés során olyan illatok szállnak, hogy még a kedves szomszédokat is főzésre ösztönözzük!
Az élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is!http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/
Utolsó kommentek