Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vöröslencse saláta

Boldog új évet mindenkinek! Mivel is indíthatnánk az évet, ha nem lencsével. Tavaly salátát is készítettem belőle, idén most vöröslencsét használtam.

Miért választottam a vöröslencsét? Mivel azt nem kell egy éjszakát áztatni és nekem azonnal szükségem volt rá. ;) Emellett sok magnéziumot tartalmaz, vastartalma is magas és omega 6 zsírsavakban is gazdag.

Hozzávalók:

•          200 gramm vöröslencse

•          1 fej közepes méretű lilahagyma

•          4 evőkanál tejföl

•          1 evőkanál mustár

•          4 evőkanál kristálycukor

•          3 evőkanál ecet

•          1 csipet só

A vöröslencsét átválogatjuk és 2x-3x átmossuk, majd sóval és babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük. A főzés során keletkezett habot leszedjük a tetejéről és puhára főzzük. Ha elkészült leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Amíg a lencse fő illetve később hűl, addig elkészítjük az öntetet. A lilahagymát szálakra szeleteljük, az ecetet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd hozzá adjuk a mustárt és a tejfölt. Ha nem elég folyékony az öntet egy kis vizet teszünk hozzá és végül az összes hozzávalót összekeverjük. Hűtőben hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: Ha szeretnénk felturbózni, akkor virslit karikázhatunk bele vagy főtt sütőtököt adhatunk hozzá.

Érdekesség: Tudjátok hogy miért eszünk újévkor lencsét vagy babot? Mert ilyenkor bármilyen apró szemes étel elfogyasztása szerencsét hoz! És azt tudjátok miért koccintunk éjfélkor pezsgővel? A 17.- 18. században szinte csak a leggazdagabbak kiváltsága volt a pezsgő, mert annyira borsos volt az ára. Azonban a későbbiekben az új gyártási technikának köszönhetően a pezsgő ára jelentősen csökkent így elérhetővé vált mindenki számára. Ennek ellenére a pezsgő még ma is elegáns italnak számít, és azért koccintunk vele éjfélkor, mert a hiedelem szerint akkor az egész év jólétben, gazdagságban telik. Az új évi szokások egyébként mind a bőség megteremtéséhez kötődnek.

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

0 Tovább

Oroszországból szeretettel

Már átkutattam az egész lakást de nem volt itthon semmi édesség, még egy árva szelet csoki sem. De akadt a hűtőben egy kis adag túró. Lássuk csak túrós palacsintát készíthetek, de semmi kedvem órákat a serpenyő felett strázsálva töltenem… Mi tévő legyek? Mi lenne ha az eredeti terv egyszerű nagyszerűségét megtartva a túrót nem a palacsinta belsejébe tölteném hanem a tésztájába keverném? Hát persze! Eszembe jutott egy orosz recept, a SZIRNYIKI.

Hozzávalók:

•          250 gramm túró

•          1 tojás

•          2-3 evőkanál kristálycukor + 1 csomag vaníliás cukor

•          4-5 evőkanál liszt

•          fél csomag sütőpor

•          1 csipet só

A tojást szétválasztom a sárgájához adom a cukrot és a túrót, a fehérjét pedig kicsi sóval kemény habbá verem. Végül a túrós masszához keverem a sütőporos lisztet, majd hozzákeverem a tojásfehérje hab egy részét. A már fellazított masszához nagy mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverem a maradék habot és már süthetem is. Kevés vagy bő olajban is kisüthetjük a túrókorongokat. Én most kis olajon lepényt készítettem belőle, de bő olajban sütve túrófánkot kapunk. Lekvárral, cukros tejföllel nyakon öntve vagy porcukorral megszórva fogyaszthatjuk. Tényleg nagyon gyors és finom nasi.

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

0 Tovább

Női szeszély - búcsúzunk a májustól

Bár az április hónapra mondják hogy szeszélyes. Idén viszont ez a májusra is igaz volt. Ezért egy május hónapot búcsúztató receptet, a női szeszélyt hoztam el nektek. Szinte vendégposzt ez, mert ez a desszert most nem az én kezem munkáját dicséri, hanem édesanyám készítette el nekünk, a családi recept alapján. A nagyszülők profik voltak az elkészítésében, és úgy veszem észre hogy ez szerencsére tovább öröklődött.

Női szeszély

Tészta:

  • 280 gr liszt + darált dió
  • 7 gr sütőport
  • 2 evőkanál cukor
  • 60 gr olvasztott vaj
  • 60 gr tejföl
  • 4 tojás sárgája

Hab:

  • 4 tojás fehérje
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tészta hozzávalóit egy tálban kikeverem, majd kivajazott tepsiben 200 fokos sütőben, alsó és felső sütési fokozaton világosra sütöm.

női szeszély desszert hagyományos finom

Tűpróbát* végzünk és ha elkészült megkenjük házi baracklekvárral. A hab összetevőit magas falú edényben kikeverjük és a lekvárral megkent piskótára halmozzuk. Visszatesszük a sütőbe és magas hőfokon rövid ideig sütjük még, hogy a hab megpiruljon és ropogóssá váljon a tetején.

*Tűpróba: Hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a piskóta kellőképpen megsült-e, egy hosszú hústűt, vagy fogvájót óvatosan a piskótába szúrunk. Ha a kihúzott tű száraz, akkor a piskótánk kész, ha a tűn látsz még nyers piskótamasszát, akkor nyugodtan visszateheted még sülni, hiszen a belseje még nyers maradt. 

női szeszély desszert hagyományos finom

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről és extra tartalomról sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

 

 

0 Tovább

EperszezON! Első rész

Itt van az eperszezon, itt van ujra, / S szép, mint mindig, énnekem – mondja a lírai epervadász. És sajnos van egy rossz hírem, nem marad sokáig… Úgyhogy siessetek a piacokra és vegyetek belőle annyit, amennyit csak bírtok!

Most mi is bevásároltunk belőle, főleg hogy a horror áraknak már vége van és igazán kedvező áron lehet kiadós mennyiséghez jutni. A soron következő két receptben megmutatom én mit készítettem belőle. Ha különlegességre vágytok akkor olvassatok tovább!

Sült eper vagy banán

Hozzávalók:

  • eper vagy banán
  • étcsoki
  • Baileys
  • Bundához: 200 gramm liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 100 ml tej

eper banán desszert finom

Az epret és a banánt megtisztítom, nagyobb darabokra vágom és hurkapálcákra húzom. A csokit felolvasztom, és öntök bele a Baileysből egy kanállal. A cukrász gyakorlaton megtanították, hogy a csoki legnagyobb ellensége a víz – hiszen ekkor a csoki megszilárdul – ezért ha folyadékot adsz a csokihoz biztos megváltozik az állaga. De ne ess kétségbe, kavard tovább és egyneművé válik a csokiszósz! Ebbe a sűrű masszába jól mártsd bele a hurkapálcára tűzött eper és banán darabokat, majd tedd hűtőbe fél órára.

Ezalatt a tésztamasszát alaposan kikevered. Ha megszilárdult a csoki a gyümölcsökön, akkor nincs más dolgod mint megpróbálod megállni hogy nem így fogyasztod el azonnal őket. Siker esetén a tésztamasszába mártod, majd bő, forró olajban kisütöd a csokoládés gyümölcsöket.

eper banán desszert finom

Leszeded a pálcáról a kész sült gyümölcsöket és még melegen (akár porcukorral) fogyasztod!


eper banán desszert finom

Hogy a maradék tésztamasszából mit tudunk még csinálni azt a következő cikkemben mutatom meg!

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről és posztról sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

 

0 Tovább

Kolbászos kence

Anyák napjára nem csak tortával, virággal lehet készülni. Melyik édesanya az, aki ne örülne mondjuk egy meglepetés villásreggelinek?

A szupermarketben most megláttam, hogy leértékelték a lángolt kolbászt, aminek igen sokoldalú lehet a felhasználása: lepiríthatod és levesbetétként gazdagíthatod vele az ételt, vagy egyszerűen a rakott krumpliba karikázod, esetleg pogácsákat formálsz belőle és főzelékek feltétjeként szervírozod.

Ebben a posztban most megmutatom, hogyan tudod egy kicsit újragondolni a felhasználását és meglepni vele az édesanyádat most éppen anyák napja alkalmából!

Kolbászos kence

Hozzávalók:

  • egy szál lángolt kolbász
  • 2 db kemény tojás
  • egy fél hagyma
  • 3-4 kanál tejföl
  • 2-3 kanál vaj
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem, esetleg köménymag (csak az íze kedvéért)

Nagyon egyszerű az elkészítése. A kolbászt kicsomagolod a héjából, majd apróbb darabokra vágod és egy tányérba dobod. Így teszel a hagymával és a keményre főtt tojásokkal is. Az összes hozzávaló már a tálban várja a tejföllel és a vajjal való találkozást. Megkóstolod, és ha úgy érzed, akkor utánízesíted sóval és borssal. Szerencsére ebből a fajtából nem spórolták ki a köményt, de ha hiányérzeted támad, akkor szórj még bele bátran. Az egészet fél órára hűtődbe teszed, vagy ha ügyes vagy, akkor még előző nap elkészíted, így egy teljes éjszakája van, hogy az ízek összeérjenek.

Anyák napja reggelén korábban felkelsz, kiosonsz a konyhába, forró pirítós kenyérre kened, szeletelsz mellé egy pár szem paradicsomot, és néhány karika erős paprikát, majd az ágyban szervírozod. Biztos siker és innentől már nem csak téged lehet majd kenyérre kenni.

kolbász kence anyáknapja gyors finom szendvics feltét reggeli

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek