Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Oroszországból szeretettel

Már átkutattam az egész lakást de nem volt itthon semmi édesség, még egy árva szelet csoki sem. De akadt a hűtőben egy kis adag túró. Lássuk csak túrós palacsintát készíthetek, de semmi kedvem órákat a serpenyő felett strázsálva töltenem… Mi tévő legyek? Mi lenne ha az eredeti terv egyszerű nagyszerűségét megtartva a túrót nem a palacsinta belsejébe tölteném hanem a tésztájába keverném? Hát persze! Eszembe jutott egy orosz recept, a SZIRNYIKI.

Hozzávalók:

•          250 gramm túró

•          1 tojás

•          2-3 evőkanál kristálycukor + 1 csomag vaníliás cukor

•          4-5 evőkanál liszt

•          fél csomag sütőpor

•          1 csipet só

A tojást szétválasztom a sárgájához adom a cukrot és a túrót, a fehérjét pedig kicsi sóval kemény habbá verem. Végül a túrós masszához keverem a sütőporos lisztet, majd hozzákeverem a tojásfehérje hab egy részét. A már fellazított masszához nagy mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverem a maradék habot és már süthetem is. Kevés vagy bő olajban is kisüthetjük a túrókorongokat. Én most kis olajon lepényt készítettem belőle, de bő olajban sütve túrófánkot kapunk. Lekvárral, cukros tejföllel nyakon öntve vagy porcukorral megszórva fogyaszthatjuk. Tényleg nagyon gyors és finom nasi.

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

0 Tovább

Városligeti piknik wrap (teljeskiőrlésű)

Az elmúlt időben nem jelentkeztem új recepttel, mert nem volt időm ezzel foglalkozni, de most már újra itt vagyok. Kezdek visszarázódni a hétköznapok munkás világába.

Azonban hétvégén még fújtunk egy nagyot, és úgy gondoltuk hogy kimegyünk a városligetbe és piknikezünk egyet. Ezt a jó kis tervet már kb. 3 éve kifőztük, de még nem váltottuk be.. Ne legyetek lusták ti sem, csuda időben, szeretteitekkel, barátaitokkal tessék kimenni a szabadba piknikezni! Mutatok nektek egy szuper egyszerű és gyors receptet, amivel készülhettek ha a szabadban töltenétek egy délutánt!

Városligeti piknik wrap

Hozzávalók:

  • salátamix (új felfedezés: a Pántlika termékekkel most a Bátor Tábort támogathatjátok!)
  • 1 db paradicsom
  • fél rúd kolbász
  • 2 szelet szalonna
  • kis darab sajt
  • wrap (nekünk most teljeskiőrlésű volt itthon)
  • öntethez: 4 evőkanál tejföl, 3 kiskanál majonéz, 5 levél bazsalikom, egy kis flekken fűszerkeverék + a kolbász és a szalonna kisült zsírja

A recept a következő: a salátát egy nagy tálba szórjuk. Majd a kockára szeletelt szalonnát és a karikára vágott kolbászt megsütjük, a kisült zsírt félretesszük, mert az öntet készítésekor felhasználjuk majd. Cikkekre vágjuk a paradicsomot és elkészítjük az öntetet úgy hogy a fenti hozzávalókat csomómentesre kikeverjük. Más dolgunk már nincs is hátra mint a sajtot lereszelni és jöhet a wrap összeállítása.

A wrapet először egy kicsit átforrósítom, mikor már puklik kezdenek megjelenni rajta akkor leveszem a tűzről és beledobálom a salátát, ráteszek a kolbászkarikákból és a szalonna darabokból, megszórom sajttal és teszek még bele egy pár gerezd paradicsomot, 3 hajtással összetekerem és már mehet is a piknikkosarunkba. Ha elfogyott az összes wrapünk és a töltelékünk akkor irány ki a szabadbaaa!

Egyre figyeljünk: a szabadban, legyen az akár egy tisztás, vagy erdő, rét, ne hagyjunk magunk után szemetet!

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

Update: Mind elfogyott és isteni volt! Az újdonsült férjem mind a 10 ujját megnyalta!

0 Tovább

EperszezON! Második rész

Folytatódik az eperszezon! Az előző részben láthattátok milyen egyszerűen készíthetjuk el a csokoládébundába bújtatott eperszemeket.. Most pedig az előzőekhez kapcsolódva a korábbi receptben fel nem használt tésztamassza kerül előtérbe, hiszen abból előrelátóan többet készítettem. Ahhoz hogy a maradék tésztából egy szuper édesség készüljön, kiegészítem azt két kiskanál élesztővel és pici vaníliás cukorral, sőt készítek mellé egy bazsalikomos eper öntetet is.

Amerikai palacsinta bazsalikomos epervelővel

Hozzávalók:

  • eper + pici kristálycukor
  • bazsalikom levél
  • Palacsintatésztához: 200 gramm liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 100 ml tej, 2 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kiskanál sütőpor

A palacsintatésztát jól kikeverjük. Olajjal (vajjal még finomabb) megkent serpenyőben a mini palacsinták mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

eper eper ragu desszert gyors

Az epreket, megmossuk, kicsumázzuk, gerezdekre vágjuk, majd 4 evőkanál kristálycukor hozzáadása után karamellizáljuk. Végül bazsalikom leveleket (nekem citromfűlevelem volt csak otthon) teszek az eperraguba hogy még pikánsabb ízt kapjunk.

eper eper ragu desszert gyorseper eper ragu desszert gyors

Készülhet belőle nagy palacsinta, vagy akár több kicsi, amiből tornyot építhetünk és epervelővel rétegezhetjük. Vigyázat, függőséget okoz!

eper eper ragu desszert gyors

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről és posztról sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

0 Tovább

Egyszerűen nagyszerű reggelik

Reggelizz úgy mint egy király, ebédelj mint egy polgár és vacsorázz mint egy koldus – tartja a mondás, és milyen helyesen! Összeszedtem nektek, hogyan lehet a hétköznap reggeleket egy kicsit felpörgetni. A jól ismert reggelik helyett most, próbáljátok ki húsmentes szendvicset és cukormentes zabkását is, amikben az a legszuperebb, hogy olcsón, nagyon finom és laktató reggeli készülhet percek alatt.

Királyi reggelik

Sült lágytojás baconnel

Hozzávalók:

  • tojás
  • bacon
  • olaj
  • újhagyma

A bacont nagyobb darabokra vágjuk és a serpenyőbe dobjuk, majd ezt követi a megmosott és felkarikázott újhagyma. Sütés közben folyamatosan figyeljük a serpenyő hőfokát! Ha kellően lepirultak a hozzávalók, egy pohárból óvatosan ráöntjük a tojást, figyelve arra hogy a sárgája egyben maradjon! Ha a tojásfehérje már majdnem jó, ráhajtjuk a sárgájára, és a bátrak ekkor egy ügyes mozdulattal meg is fordíthatják azt. Már nem kell sokat várni és kész is a mennyei lágytojás! Pirított kenyéren tálaljuk.

reggeli tojás bacon zabkása cukormentes gyors alma banán

Tipp:

Ugyanez elkészíthető bacon nélkül is, és ha van otthon egy pár szem gomba, én azt is felhasználnám! Bagetten, sajttal megszórva isteni reggeli kerekedik belőle. Persze minden hozzáillő finomság gazdagíthatja a reggelinket.

reggeli tojás bacon zabkása cukormentes gyors alma banán

Banános zabkása

Hozzávalók:

  • zabkása
  • banán
  • cukrozott vagy cukrozatlan kakaópor (ez rajtad áll)
  • sós mogyoró

Az 5-6 evőkanál apró szemű zabkását forró vízzel vagy tejjel nyakon öntök. Míg a vizet magába szívják a szemek, addig megpucolok egy banánt, amit először karikára szeletelek, majd felezek. A zabkását meghintem kakaóporral, beleteszem a banánszeleteket és elkeverem. Fagyikehelybe porciózom, a tetejét sós mogyoróval szórom meg.

Tipp:

Hogy szebben mutasson a kehelyben, én az oldalát egész banánkarikákkal díszítettem. Édesebb szájúak a végén tejszínhabbal és csoki szósszal is boríthatják a tetejét.

reggeli tojás bacon zabkása cukormentes gyors alma banán

Cukormentes almás-fahéjas zabkása

Hozzávalók:

  • zabkása
  • 1 db meghámozott alma
  • fahéj
  • dió

Hasonlóan a banános zabkásához itt is 5-6 evőkanál apró szemű zabkását puhítok forró vízzel vagy tejjel. Míg a szemek megduzzadnak, addig meghámozom és lereszelem az almát, majd a kásához adom, fahéjjal ízesítem és kelyhekbe adagolom, végül fahéjjal vagy apróra szeletelt dióval díszítem.

Tipp:

Ha nem elég édes az alma és elcsábulunk, akkor egy kis barna cukorral édesíthetjük a kásánkat!

reggeli tojás bacon zabkása cukormentes gyors alma banán

Nagyon egyszerű és gyors ezeknek az elkészítése, nem vesznek el sok időt a reggeli készülődésből. Ha elsőre még sem sikerülne a serpenyős lágytojás, akkor tessék tovább gyakorolni. Úgy gondolom az elvétett falatok sem fognak kárba veszni. :)

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

0 Tovább

Keleties csirkefilé édesburgonyával

Keszthelyi kirándulásunk után robogunk haza, mikor eszembe jut, hogy még indulás előtt kiettük a hűtőt. Mit fogunk holnap enni? Munkahelyi étkezde vagy last minute főzőcske? Cikáztak a gondolatok a fejemben mi is lehet még a mélyhűtőben, mert egy mélyhűtőben azért mindig van még VALAMI. A gondolati leltár során eszembe is jutott, hogy korábban vettem csirkemellet, aminek a felét mélyfagyasztottam, úgyhogy gyorsan beszaladok a közeli boltba, hogy vegyek egy kis zöldséget hozzá, mert a menü cukkinis csirke lesz rizzsel. Azonban amikor beértem az üzletbe és megláttam milyen szottyadt cukkinik próbálják eladni magukat a zöldségpulton, teljesen elment tőle a kedvem. De akkor felcsillant a remény, mert az édesburgonyát leakciózták! Átgondoltam anya hogy szokta elkészíteni, majd bepakoltam belőle egy kilót és siettem is haza, hogy elkészítsem a kakukkfüves édesburgonyát a keleties fűszerezésű csirkemellel! Az aznap improvizált recept a következő:

Édesburgonya keleti csirkével

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 szelet csirkemell
  • 1 kg édesburgonya
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • fűszerek húshoz: só, fahéj, tázsin (tagine*) fűszerkeverék
  • fűszerek burgonyához: só, kakukkfű, rozmaring

* A tagine fűszerkülönlegességről a későbbiekben még lesz szó!

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Először megtisztítom az édesburgonyát és a répákat, majd kisebb kockákra vágom. Egy nagy tepsibe teszem, olajjal meglocsolom, rászórom a fűszereket, lefedem alufóliával és mehet a 180 fokra állított sütőbe, alsó és felső sütési fokozaton.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszerescsirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszerescsirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

A húst lemosom, lecsepegtetetem, megtisztítom, felcsíkozom, majd 1 nagy evőkanálmézzel megkenem és a fűszereket rászórom. Összekeverem és hűtőbe teszem egy kicsit, hogy beivódjon a fűszerezés.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszerescsirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Ránézek a burgonya és répa mixre, ha kell átforgatom, hogy a fűszeres olaj mindenhol átjárja, majd visszateszem a 200 fokra emelt sütőbe. Én azért adtam hozzá egy kis répát, mert eltérő a sütési idejük, az édesburgonya gyorsabban, míg a répa lassabban készül el, de ez azért nem baj, mert így különböző textúrákat kapunk. Ha ezt nem szeretnéd, akkor nyugodtan elhagyható a répa.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Előveszem a húst, felhevítem a serpenyőt, amibe egy kis olajat öntöttem. Rádobom a csirkecsíkokat és várom, míg a hús először kifehéredik, majd a méz szépen rákaramellizálódik azokra.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszerescsirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Tipp:

Ha nem vagy biztos, hogy felmelegedett-e a serpenyőd, nekem van egy tuti tippem. Én úgy szoktam leellenőrizni az olaj hőfokát, hogy rádobok egy kis rozmaring levelet vagy egy csipet sót az olajra: ha elkezd sercegni akkor biztosan megfelelő a hőfok és nem a hideg olajba fogom a húsokat belehelyezni. A hússzeletek így nem szívják magukba az olajat, hanem egyből sülni kezdenek.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Az elkészült burgonya és répa mixet tányérra teszem, ráhalmozom a fűszeres csirkecsíkokat és kész is van a holnapi ebéd. Annyira egyszerű az elkészítése ennek az ételnek és annyira finom, hogy megéri azt a kis időt rászánni. Már a főzés során olyan illatok szállnak, hogy még a kedves szomszédokat is főzésre ösztönözzük! 

Az élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is!http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

1 Tovább
«
12

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek