Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Házi májkrém bormártással

Nagyon szeretem a piacokat, különösképp a mienket. Ahogy a csarnokban sétáltunk a hentes felé vettük az irányt és láttuk, hogy gyönyörű máj van kint a pultban. A máj amúgy sem drága, de most még ebből is akció volt. Én nem annyira szeretem, de valahogy ott megkívántam és kitaláltam, hogy a resztelt máj mellett, olyas valamit is kipróbálok, ami szinte mindig csak a boltok polcairól jut az asztalra: májkrémet készítek belőle. Tömlős társaival ellentétben a készülő májkrémünk nem csupán garantáltan adalékmentes, de a különleges hozzávalók és az egyéni fűszerezés révén új ízélménnyel is megajándékoz bennünket. Lássuk hát!

Házi májkrém bormártással

Hozzávalók:

  • csirkemáj (én most 8 szép szeletet használtam)
  • 2 szál újhagyma (lehet helyette salottahagymát is használni)
  • 1 pohár jó minőségű száraz fehérbor (én most egrit használtam)
  • tejszín
  • vaj, olívaolaj
  • fűszerek: kakukkfű, zsálya, só, bors, szerecsendió

A csirkemájat megtisztítjuk és megmossuk, félretesszük lecsöpögni. Addig a hagymát összevágjuk vaj és olívaolaj kombinációján lassú tűzön megfuttatjuk, rádobjuk a kakukkfüvet és a zsályaleveleket, végül a májat. A májjal nagyon óvatosan bánjunk, ne süssük túl hogy puha, rugalmas állagot kapjunk. Ha ezt elértük, akkor a májat még melegen beletesszük a robotgépbe, majd a serpenyőbe öntjük a bort a pörcök miatt, és ezt redukáljuk*.

*Redukálni (beforralni): Redukálásnak nevezzük, amikor a levest, mártást, szószt addig forraljuk, amíg el nem éri a kívánt sűrűségét, azaz a hozzáadott folyadék jelentős része el nem párolog. Tehát a készülő szósz, leves, mártás besűrűsödik, ezáltal intenzívebb ízű is lesz.

Tejszínnel tovább sűrítjük a szósz, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és a robotgépben lévő májra öntjük. Pár kiskocka vajat dobunk utána és hagyjuk a gép késeit dolgozni. Amikor már krémes, hűtőbe tesszük 20 percre, majd kenyérre kenve fogyasztjuk. A többi felszolgált kence mellett, kiválóan mutat pirított kenyéren, baguetten. Ha átjönnek a haverok, tuti megnyalják utána mind a tíz ujjukat.

Tipp: Olyan bort használjunk a főzéshez, amit egyébként szívesen fogyasztanánk, hiszen ez adja az egyik alapízét a krémnek.

máj májkrém kence bor adalékmentes gyors vendégváró falatok

0 Tovább

Spenótos tészta - avagy mit készíthetünk el 20 perc alatt?

Megéheztem, de most nincs kedvem hosszú órákat a konyhában tölteni. Benéztem a hűtőbe, volt ott egy kis akciós spenót, szalonna, főzőtejszín, fokhagyma. Mi az, ami ezekből a hozzávalókból kevesebb, mint fél óra alatt kész van? Hát persze, hogy spenótos tésztát készítek. Nagyon egyszerű, gyors és isteni finom.

A spenót ráadásul nagyon egészséges: sokféle vitamint tartalmaz, kiemelten B vitamint. Emellett nagyon hatásos szer a keringési zavarok megelőzésére, sőt vérnyomás normalizálására is képes. Hatóanyagai óvják a szívet és az érrendszert. Na de nem gyógyszerkönyvet szerkesztünk hanem receptblogot, elő hát a recepttel!

Könnyed spenótos tészta

Hozzávalók: 

  • egy doboz spenót   
  • 3 szelet szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • tejszín
  • fél zacskó szélesmetélt tészta
  • sajt (ami csak főzés közben jutott eszembe, mert a mártásba ez is illik)
  • fűszerek: só, bors

A vizet feltesszük forrni, sót szórunk bele. Én egy pár csepp olajat is teszek hozzá. Közben a szalonnát felkockázzuk. Addig amíg a szalonna a wokban lepirul, a fokhagymát felszeleteljük és megmossuk a spenótot.

Ha kész a szalonna, kikapkodjuk a wokból és a helyére dobjuk a fokhagymát, utána a spenótot. Ha kicsit összeesett, beleöntjük a főzőtejszínt és belereszeljük a sajtot. Ízesítjük a fűszerekkel és hagyjuk, hogy rottyanjon egyet.

Mélytányérba szedjük a közben elkészült és leszűrt tésztát, ráhalmozzuk a spenótos szószt, végül pedig a szalonna pörcöket. Előkészülettel együtt kevesebb, mint 20 perc alatt kész! Hát nem nagyszerű?

Tipp:

A szószhoz most trappista és gouda sajtot használtam, de kéksajttal egészen más ízvilágot kapunk. Ekkor én szalonna helyett pirított dióval, vagy mandulával szórnám meg lezárásként. Ha nincs otthon sajt, akkor sincs semmi baj, ki is hagyható, mert nélküle is nagyon finom! 

spenót fokhagyma sajt bacon tészta könnyű gyors vacsora

0 Tovább

Mediterrán paradicsomsaláta

A szuper leértékeléseknek sosincs vége! Annyira megörültem mikor a zöldségosztályra értem, mert szinte minden zöldség le volt akciózva. Így gyorsan bezsákoltam egy kosár madárbegy salátát, spenótot és pár szem különféle paradicsomot, mert a fejemben már összeállt a recept: mediterrán paradicsomsalátát fogok készíteni, mert emlékeztem, hogy otthon van pár szikkadt kifli, ami eddig tanácstalanul várta a kenyeres kosár alján a sorsa alakulását. Semmi sem veszik kárba, csak átalakul!

Mediterrán paradicsomsaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • pár szem különböző paradicsom (pl.: koktélparadicsom, datolyaparadicsom, húsparadicsom)
  • 2 db szikkadt kifli
  • három marék madárbegy saláta
  • két marék spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • öntethez: só, bors, vörösborecet

A szikkadt kifliket karikázom, majd felezem, vörösborecettel és egy kis olívaolajjal meglocsolom, a felszeletelt fokhagyma karikákkal félreteszem, így lesz egy kis ideje megpuhulni.

Lilahagymát szálakra szedem, sóval és olívaolajjal összekeverem, ezt is félreteszem egy kicsit pihenni, mert így veszít kicsit a csípősségéből.

Ezután következnek a paradicsomok. Ezeket felkockázom, de vesszen most a mérnöki pontosság: amilyen hangulatban vagyok, nem kell hogy szép legyen. De olyan tálba teszem, hogy a levét felfogjam, mert erre szükségem lesz az öntetnél. Egy tálba dobom a paradicsom szeleteket, beletépkedem salátát és a spenótot. Közben elkészítem az öntetet: az olívaolajat a vörösborecettel, egy kis sóval, borssal és a felfogott paradicsomlevével alaposan összekeverem. Az összes hozzávalót egy nagy tálba keverem és a végén még egy kis kenyérmorzsával meghintem a tetejét. A tálalás előtt érdemes várni egy keveset, hogy a hozzávalók ízei igazán összeérjenek. Ezeken a kora nyári napokon, teraszon fogyasztva… Mennyei könnyű vacsora!

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

0 Tovább

Kolbászos kence

Anyák napjára nem csak tortával, virággal lehet készülni. Melyik édesanya az, aki ne örülne mondjuk egy meglepetés villásreggelinek?

A szupermarketben most megláttam, hogy leértékelték a lángolt kolbászt, aminek igen sokoldalú lehet a felhasználása: lepiríthatod és levesbetétként gazdagíthatod vele az ételt, vagy egyszerűen a rakott krumpliba karikázod, esetleg pogácsákat formálsz belőle és főzelékek feltétjeként szervírozod.

Ebben a posztban most megmutatom, hogyan tudod egy kicsit újragondolni a felhasználását és meglepni vele az édesanyádat most éppen anyák napja alkalmából!

Kolbászos kence

Hozzávalók:

  • egy szál lángolt kolbász
  • 2 db kemény tojás
  • egy fél hagyma
  • 3-4 kanál tejföl
  • 2-3 kanál vaj
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem, esetleg köménymag (csak az íze kedvéért)

Nagyon egyszerű az elkészítése. A kolbászt kicsomagolod a héjából, majd apróbb darabokra vágod és egy tányérba dobod. Így teszel a hagymával és a keményre főtt tojásokkal is. Az összes hozzávaló már a tálban várja a tejföllel és a vajjal való találkozást. Megkóstolod, és ha úgy érzed, akkor utánízesíted sóval és borssal. Szerencsére ebből a fajtából nem spórolták ki a köményt, de ha hiányérzeted támad, akkor szórj még bele bátran. Az egészet fél órára hűtődbe teszed, vagy ha ügyes vagy, akkor még előző nap elkészíted, így egy teljes éjszakája van, hogy az ízek összeérjenek.

Anyák napja reggelén korábban felkelsz, kiosonsz a konyhába, forró pirítós kenyérre kened, szeletelsz mellé egy pár szem paradicsomot, és néhány karika erős paprikát, majd az ágyban szervírozod. Biztos siker és innentől már nem csak téged lehet majd kenyérre kenni.

kolbász kence anyáknapja gyors finom szendvics feltét reggeli

0 Tovább
12
»

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek