Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vöröslencse saláta

Boldog új évet mindenkinek! Mivel is indíthatnánk az évet, ha nem lencsével. Tavaly salátát is készítettem belőle, idén most vöröslencsét használtam.

Miért választottam a vöröslencsét? Mivel azt nem kell egy éjszakát áztatni és nekem azonnal szükségem volt rá. ;) Emellett sok magnéziumot tartalmaz, vastartalma is magas és omega 6 zsírsavakban is gazdag.

Hozzávalók:

•          200 gramm vöröslencse

•          1 fej közepes méretű lilahagyma

•          4 evőkanál tejföl

•          1 evőkanál mustár

•          4 evőkanál kristálycukor

•          3 evőkanál ecet

•          1 csipet só

A vöröslencsét átválogatjuk és 2x-3x átmossuk, majd sóval és babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük. A főzés során keletkezett habot leszedjük a tetejéről és puhára főzzük. Ha elkészült leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Amíg a lencse fő illetve később hűl, addig elkészítjük az öntetet. A lilahagymát szálakra szeleteljük, az ecetet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd hozzá adjuk a mustárt és a tejfölt. Ha nem elég folyékony az öntet egy kis vizet teszünk hozzá és végül az összes hozzávalót összekeverjük. Hűtőben hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: Ha szeretnénk felturbózni, akkor virslit karikázhatunk bele vagy főtt sütőtököt adhatunk hozzá.

Érdekesség: Tudjátok hogy miért eszünk újévkor lencsét vagy babot? Mert ilyenkor bármilyen apró szemes étel elfogyasztása szerencsét hoz! És azt tudjátok miért koccintunk éjfélkor pezsgővel? A 17.- 18. században szinte csak a leggazdagabbak kiváltsága volt a pezsgő, mert annyira borsos volt az ára. Azonban a későbbiekben az új gyártási technikának köszönhetően a pezsgő ára jelentősen csökkent így elérhetővé vált mindenki számára. Ennek ellenére a pezsgő még ma is elegáns italnak számít, és azért koccintunk vele éjfélkor, mert a hiedelem szerint akkor az egész év jólétben, gazdagságban telik. Az új évi szokások egyébként mind a bőség megteremtéséhez kötődnek.

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

0 Tovább

Városligeti piknik wrap (teljeskiőrlésű)

Az elmúlt időben nem jelentkeztem új recepttel, mert nem volt időm ezzel foglalkozni, de most már újra itt vagyok. Kezdek visszarázódni a hétköznapok munkás világába.

Azonban hétvégén még fújtunk egy nagyot, és úgy gondoltuk hogy kimegyünk a városligetbe és piknikezünk egyet. Ezt a jó kis tervet már kb. 3 éve kifőztük, de még nem váltottuk be.. Ne legyetek lusták ti sem, csuda időben, szeretteitekkel, barátaitokkal tessék kimenni a szabadba piknikezni! Mutatok nektek egy szuper egyszerű és gyors receptet, amivel készülhettek ha a szabadban töltenétek egy délutánt!

Városligeti piknik wrap

Hozzávalók:

  • salátamix (új felfedezés: a Pántlika termékekkel most a Bátor Tábort támogathatjátok!)
  • 1 db paradicsom
  • fél rúd kolbász
  • 2 szelet szalonna
  • kis darab sajt
  • wrap (nekünk most teljeskiőrlésű volt itthon)
  • öntethez: 4 evőkanál tejföl, 3 kiskanál majonéz, 5 levél bazsalikom, egy kis flekken fűszerkeverék + a kolbász és a szalonna kisült zsírja

A recept a következő: a salátát egy nagy tálba szórjuk. Majd a kockára szeletelt szalonnát és a karikára vágott kolbászt megsütjük, a kisült zsírt félretesszük, mert az öntet készítésekor felhasználjuk majd. Cikkekre vágjuk a paradicsomot és elkészítjük az öntetet úgy hogy a fenti hozzávalókat csomómentesre kikeverjük. Más dolgunk már nincs is hátra mint a sajtot lereszelni és jöhet a wrap összeállítása.

A wrapet először egy kicsit átforrósítom, mikor már puklik kezdenek megjelenni rajta akkor leveszem a tűzről és beledobálom a salátát, ráteszek a kolbászkarikákból és a szalonna darabokból, megszórom sajttal és teszek még bele egy pár gerezd paradicsomot, 3 hajtással összetekerem és már mehet is a piknikkosarunkba. Ha elfogyott az összes wrapünk és a töltelékünk akkor irány ki a szabadbaaa!

Egyre figyeljünk: a szabadban, legyen az akár egy tisztás, vagy erdő, rét, ne hagyjunk magunk után szemetet!

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

Update: Mind elfogyott és isteni volt! Az újdonsült férjem mind a 10 ujját megnyalta!

0 Tovább

Spenótos tészta - avagy mit készíthetünk el 20 perc alatt?

Megéheztem, de most nincs kedvem hosszú órákat a konyhában tölteni. Benéztem a hűtőbe, volt ott egy kis akciós spenót, szalonna, főzőtejszín, fokhagyma. Mi az, ami ezekből a hozzávalókból kevesebb, mint fél óra alatt kész van? Hát persze, hogy spenótos tésztát készítek. Nagyon egyszerű, gyors és isteni finom.

A spenót ráadásul nagyon egészséges: sokféle vitamint tartalmaz, kiemelten B vitamint. Emellett nagyon hatásos szer a keringési zavarok megelőzésére, sőt vérnyomás normalizálására is képes. Hatóanyagai óvják a szívet és az érrendszert. Na de nem gyógyszerkönyvet szerkesztünk hanem receptblogot, elő hát a recepttel!

Könnyed spenótos tészta

Hozzávalók: 

  • egy doboz spenót   
  • 3 szelet szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • tejszín
  • fél zacskó szélesmetélt tészta
  • sajt (ami csak főzés közben jutott eszembe, mert a mártásba ez is illik)
  • fűszerek: só, bors

A vizet feltesszük forrni, sót szórunk bele. Én egy pár csepp olajat is teszek hozzá. Közben a szalonnát felkockázzuk. Addig amíg a szalonna a wokban lepirul, a fokhagymát felszeleteljük és megmossuk a spenótot.

Ha kész a szalonna, kikapkodjuk a wokból és a helyére dobjuk a fokhagymát, utána a spenótot. Ha kicsit összeesett, beleöntjük a főzőtejszínt és belereszeljük a sajtot. Ízesítjük a fűszerekkel és hagyjuk, hogy rottyanjon egyet.

Mélytányérba szedjük a közben elkészült és leszűrt tésztát, ráhalmozzuk a spenótos szószt, végül pedig a szalonna pörcöket. Előkészülettel együtt kevesebb, mint 20 perc alatt kész! Hát nem nagyszerű?

Tipp:

A szószhoz most trappista és gouda sajtot használtam, de kéksajttal egészen más ízvilágot kapunk. Ekkor én szalonna helyett pirított dióval, vagy mandulával szórnám meg lezárásként. Ha nincs otthon sajt, akkor sincs semmi baj, ki is hagyható, mert nélküle is nagyon finom! 

spenót fokhagyma sajt bacon tészta könnyű gyors vacsora

0 Tovább

Mediterrán paradicsomsaláta

A szuper leértékeléseknek sosincs vége! Annyira megörültem mikor a zöldségosztályra értem, mert szinte minden zöldség le volt akciózva. Így gyorsan bezsákoltam egy kosár madárbegy salátát, spenótot és pár szem különféle paradicsomot, mert a fejemben már összeállt a recept: mediterrán paradicsomsalátát fogok készíteni, mert emlékeztem, hogy otthon van pár szikkadt kifli, ami eddig tanácstalanul várta a kenyeres kosár alján a sorsa alakulását. Semmi sem veszik kárba, csak átalakul!

Mediterrán paradicsomsaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • pár szem különböző paradicsom (pl.: koktélparadicsom, datolyaparadicsom, húsparadicsom)
  • 2 db szikkadt kifli
  • három marék madárbegy saláta
  • két marék spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • öntethez: só, bors, vörösborecet

A szikkadt kifliket karikázom, majd felezem, vörösborecettel és egy kis olívaolajjal meglocsolom, a felszeletelt fokhagyma karikákkal félreteszem, így lesz egy kis ideje megpuhulni.

Lilahagymát szálakra szedem, sóval és olívaolajjal összekeverem, ezt is félreteszem egy kicsit pihenni, mert így veszít kicsit a csípősségéből.

Ezután következnek a paradicsomok. Ezeket felkockázom, de vesszen most a mérnöki pontosság: amilyen hangulatban vagyok, nem kell hogy szép legyen. De olyan tálba teszem, hogy a levét felfogjam, mert erre szükségem lesz az öntetnél. Egy tálba dobom a paradicsom szeleteket, beletépkedem salátát és a spenótot. Közben elkészítem az öntetet: az olívaolajat a vörösborecettel, egy kis sóval, borssal és a felfogott paradicsomlevével alaposan összekeverem. Az összes hozzávalót egy nagy tálba keverem és a végén még egy kis kenyérmorzsával meghintem a tetejét. A tálalás előtt érdemes várni egy keveset, hogy a hozzávalók ízei igazán összeérjenek. Ezeken a kora nyári napokon, teraszon fogyasztva… Mennyei könnyű vacsora!

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek