Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Házi májkrém bormártással

Nagyon szeretem a piacokat, különösképp a mienket. Ahogy a csarnokban sétáltunk a hentes felé vettük az irányt és láttuk, hogy gyönyörű máj van kint a pultban. A máj amúgy sem drága, de most még ebből is akció volt. Én nem annyira szeretem, de valahogy ott megkívántam és kitaláltam, hogy a resztelt máj mellett, olyas valamit is kipróbálok, ami szinte mindig csak a boltok polcairól jut az asztalra: májkrémet készítek belőle. Tömlős társaival ellentétben a készülő májkrémünk nem csupán garantáltan adalékmentes, de a különleges hozzávalók és az egyéni fűszerezés révén új ízélménnyel is megajándékoz bennünket. Lássuk hát!

Házi májkrém bormártással

Hozzávalók:

  • csirkemáj (én most 8 szép szeletet használtam)
  • 2 szál újhagyma (lehet helyette salottahagymát is használni)
  • 1 pohár jó minőségű száraz fehérbor (én most egrit használtam)
  • tejszín
  • vaj, olívaolaj
  • fűszerek: kakukkfű, zsálya, só, bors, szerecsendió

A csirkemájat megtisztítjuk és megmossuk, félretesszük lecsöpögni. Addig a hagymát összevágjuk vaj és olívaolaj kombinációján lassú tűzön megfuttatjuk, rádobjuk a kakukkfüvet és a zsályaleveleket, végül a májat. A májjal nagyon óvatosan bánjunk, ne süssük túl hogy puha, rugalmas állagot kapjunk. Ha ezt elértük, akkor a májat még melegen beletesszük a robotgépbe, majd a serpenyőbe öntjük a bort a pörcök miatt, és ezt redukáljuk*.

*Redukálni (beforralni): Redukálásnak nevezzük, amikor a levest, mártást, szószt addig forraljuk, amíg el nem éri a kívánt sűrűségét, azaz a hozzáadott folyadék jelentős része el nem párolog. Tehát a készülő szósz, leves, mártás besűrűsödik, ezáltal intenzívebb ízű is lesz.

Tejszínnel tovább sűrítjük a szósz, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és a robotgépben lévő májra öntjük. Pár kiskocka vajat dobunk utána és hagyjuk a gép késeit dolgozni. Amikor már krémes, hűtőbe tesszük 20 percre, majd kenyérre kenve fogyasztjuk. A többi felszolgált kence mellett, kiválóan mutat pirított kenyéren, baguetten. Ha átjönnek a haverok, tuti megnyalják utána mind a tíz ujjukat.

Tipp: Olyan bort használjunk a főzéshez, amit egyébként szívesen fogyasztanánk, hiszen ez adja az egyik alapízét a krémnek.

máj májkrém kence bor adalékmentes gyors vendégváró falatok

0 Tovább

Kolbászos kence

Anyák napjára nem csak tortával, virággal lehet készülni. Melyik édesanya az, aki ne örülne mondjuk egy meglepetés villásreggelinek?

A szupermarketben most megláttam, hogy leértékelték a lángolt kolbászt, aminek igen sokoldalú lehet a felhasználása: lepiríthatod és levesbetétként gazdagíthatod vele az ételt, vagy egyszerűen a rakott krumpliba karikázod, esetleg pogácsákat formálsz belőle és főzelékek feltétjeként szervírozod.

Ebben a posztban most megmutatom, hogyan tudod egy kicsit újragondolni a felhasználását és meglepni vele az édesanyádat most éppen anyák napja alkalmából!

Kolbászos kence

Hozzávalók:

  • egy szál lángolt kolbász
  • 2 db kemény tojás
  • egy fél hagyma
  • 3-4 kanál tejföl
  • 2-3 kanál vaj
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem, esetleg köménymag (csak az íze kedvéért)

Nagyon egyszerű az elkészítése. A kolbászt kicsomagolod a héjából, majd apróbb darabokra vágod és egy tányérba dobod. Így teszel a hagymával és a keményre főtt tojásokkal is. Az összes hozzávaló már a tálban várja a tejföllel és a vajjal való találkozást. Megkóstolod, és ha úgy érzed, akkor utánízesíted sóval és borssal. Szerencsére ebből a fajtából nem spórolták ki a köményt, de ha hiányérzeted támad, akkor szórj még bele bátran. Az egészet fél órára hűtődbe teszed, vagy ha ügyes vagy, akkor még előző nap elkészíted, így egy teljes éjszakája van, hogy az ízek összeérjenek.

Anyák napja reggelén korábban felkelsz, kiosonsz a konyhába, forró pirítós kenyérre kened, szeletelsz mellé egy pár szem paradicsomot, és néhány karika erős paprikát, majd az ágyban szervírozod. Biztos siker és innentől már nem csak téged lehet majd kenyérre kenni.

kolbász kence anyáknapja gyors finom szendvics feltét reggeli

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek