Lime-os cukkinilekvár

Folytatódik a lekvárfőzés, de ma nem akármilyen lekvárt főztem: cukkinilekvárt lime levével. Hogy honnan jött az ötlet? A piacon annyira szép cukkiniket találtam, hogy nem tudtam otthagyni, ezért vettem egy nagy adagot, hogy majd csinálok belőle cukkinifőzeléket. Igen ám, de annyit reszeltem le hogy a legnagyobb fazekamba sem fért bele mind. Mi tévő legyek, mit csináljak a maradékkal? Tojásrántottába nem szerettem volna felhasználni, zöldségfasírtot nem szerettem volna belőle készíteni, viszont van egy szabad üvegem és egy lime-om. Hmm! Hát kitaláltam ha hagymalekvárral működik, miért ne működhetne cukkinivel? Tehát lekvárt főzök belőle! Az előkészítéshez olvassátok el a ribizlilekvár receptemet, ott részletesen leírtam hogy kell a befőttes üvegeket sterilizálni. 

 Lime-os cukkinilekvár

 Hozzávalók:

•          cukkini (kb. 1 kg – nekem csak maradékom volt úgy 20 dkg)

•          cukor (kb. 30 dkg – én kb. 8 evőkanállal tettem bele)

•          lime (2 db – én egynek a levét facsartam ki)

•          csipet só

A cukkinit megmossuk (ha egységes verzióra vágyunk akkor akár meg is pucolhatjuk), lereszeljük,  cukorral és sóval megszórjuk, ráfacsarjuk a lime levét és kicsit állni hagyjuk. Ezáltal levet fog ereszteni, majd pedig főzni kezdem.

Látni és érezni fogjuk mikor elkészült, mert a cukkinik kicsit összeesnek és a cukor elkezd besűrűsödni. Ha szeretnénk akár le is turmixolhatjuk, ám én most hagytam rusztikusan, mert nekem tetszik ahogy a mély zöld héja megjelenik itt-ott és van mibe harapni. Melegen üvegekbe töltjük és fejjel lefelé dunsztba tesszük. Azt hiszem talán mi húsok mellé fogjuk enni, de kenyérre kenve is teszünk egy próbát vele. Jelentkezem a tapasztalatokkal ígérem!

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Ha tetszett a recept kedveljétek az oldalt és osszátok megmásokkal is, hogy ne maradjatok le a többi receptemről sem! ;)

0 Tovább

Ribizlilekvár (lusta verzió)

Nyár van nyár, röpke lepke száll virágról zümmög száz bogár. És ha nyár, akkor itt van a befőzés ideje! Nagyon szuper ha az embernek van egy kis kertje és ott sok finomságos, érett gyümölcsöt talál. A josta után a ribizlit veszem sorra. Sütit is készítettem belőle, de most először jöjjön a lekvár recept, méghozzá a fehér változatából.

ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Még mielőtt neki vágunk a lekvár főzésnek sterilizáljuk az üvegeket. Erre nekem a legjobb módszerem a sütés. Előtte jó alaposan szappanos vízzel kiöblítjük az üvegeket és a tetőket, kicsit várunk hogy lecsepegjen, majd mehet a 100 fokosra előmelegített sütőbe. Kb. negyed óra alatt teljesen megszárad, majd hagyjuk kihűlni. És következhet a töltés.

ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Ribizlilekvár (lusta verzió)

Hozzávalók:

•          ribizli (1 kg)

•          cukor (kb. 60-70 dkg)

•          víz (kb. 2 dl)

A menete a következő. A ribizliket leszemezzük a fürtökről és megmossuk. Ezután a cukorból és a vízből egy szirupot készítünk: magas fokozaton addig forraljuk a cukrot és a vizet, míg el nem kezd húzni, besűrűsödni.

ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Ha ez megtörtént beleborítjuk a ribizlit és folyamatos keverés mellett még kb. 10 percig főzzük.

ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Melegen üvegekbe töltjük és feje tetejére állítjuk. Itt nyer értelmet a recept nevének kiegészítése: Ebben ugyanis megspóroltuk a passzírozást és a pürésítés, ezért nevezem ezt lusta verziónak, sőt szerintem amúgy is sokkal látványosabb, ahogy a kis bogyók az üvegben csücsülnek. Másnap már fogyasztható is, kenyérre vagy kalácsra kenve, vagy akár húsok mellé is izgalmas kiegészítő.

 ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Ha tetszett a recept kedveljétek az oldalt és osszátok megmásokkal is, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

 

 

 

 

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek