Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi nagyon szeretjük a gombát. Ha már unjuk a húst, sokszor készítünk gombapörköltet. Most a szupermarket polcán a shimeji gomba volt leakciózva, aminek nagyon megörültem, mert a teljes ára eléggé borsos, de ismeretlen terepre tévedtem, mivel nem dolgoztam még ezzel a fajtával. Ezért még a boltban utána olvastam gyorsan, hogy mi is ez a fehértönkű, fehér vagy barnakalapú gombafajta.

Kiderült számomra, hogy ez a gombafaj Japánban őshonos, Kelet-Ázsiában és Észak-Európában él. Bükkfa gombának is szokták nevezni, mert gyakran az elhalt bükkfán terem. Egészséges és rengeteg B3 vitamint tartalmaz, amellett, hogy alacsony kalóriatartalma van.

Engem ez meggyőzött, úgyhogy lássuk, milyen egy shimeji gombából készült pikáns leves.

Shimeji gombaleves

Hozzávalók:

  • 1-1 csokor shimeji gomba (fehér és barna kalapú)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • vaj + olívaolaj
  • negyed citrom leve
  • fűszerek: só, bors, tárkony, babérlevél, gyömbér

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeleteljük, kevés olajon és vajon megdinszteljük. A répákat megpucoljuk, az újhagymával együtt felkarikázzuk és a hagymák után dobjuk, majd felöntjük vízzel és a fűszerekkel ízesítjük.
Amikor már majdnem megpuhult a répa, akkor a gombákkal kezdek el foglalkozni. A tönk alját - ahol a fához kapaszkodik - levágom. A megtisztított gombákat víz alatt gyorsan átöblítem, ezután a fazékba teszem. Megkóstolom a levest, és ha szükséges, akkor utánízesítem, plusz belecsavarom még a citrom levét is.

A nyers fogyasztástól óva intek mindenkit, mert így keserű ízű a gomba, de a főzés során eltűnik ez a kesernyés íz. A gombákat egészben tettem a levesbe, mert így nagyon jól mutat és élvezet lesz ráharapni. Tálaláskor tejföllel ízesíthetjük.

Tipp:

Ha esetleg főzés után még is kesernyés maradt az íze, akkor egy kis tej vagy tejföl segíthet ezen.

gomba shimeji leves pikáns