Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vöröslencse saláta

Boldog új évet mindenkinek! Mivel is indíthatnánk az évet, ha nem lencsével. Tavaly salátát is készítettem belőle, idén most vöröslencsét használtam.

Miért választottam a vöröslencsét? Mivel azt nem kell egy éjszakát áztatni és nekem azonnal szükségem volt rá. ;) Emellett sok magnéziumot tartalmaz, vastartalma is magas és omega 6 zsírsavakban is gazdag.

Hozzávalók:

•          200 gramm vöröslencse

•          1 fej közepes méretű lilahagyma

•          4 evőkanál tejföl

•          1 evőkanál mustár

•          4 evőkanál kristálycukor

•          3 evőkanál ecet

•          1 csipet só

A vöröslencsét átválogatjuk és 2x-3x átmossuk, majd sóval és babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük. A főzés során keletkezett habot leszedjük a tetejéről és puhára főzzük. Ha elkészült leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Amíg a lencse fő illetve később hűl, addig elkészítjük az öntetet. A lilahagymát szálakra szeleteljük, az ecetet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd hozzá adjuk a mustárt és a tejfölt. Ha nem elég folyékony az öntet egy kis vizet teszünk hozzá és végül az összes hozzávalót összekeverjük. Hűtőben hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: Ha szeretnénk felturbózni, akkor virslit karikázhatunk bele vagy főtt sütőtököt adhatunk hozzá.

Érdekesség: Tudjátok hogy miért eszünk újévkor lencsét vagy babot? Mert ilyenkor bármilyen apró szemes étel elfogyasztása szerencsét hoz! És azt tudjátok miért koccintunk éjfélkor pezsgővel? A 17.- 18. században szinte csak a leggazdagabbak kiváltsága volt a pezsgő, mert annyira borsos volt az ára. Azonban a későbbiekben az új gyártási technikának köszönhetően a pezsgő ára jelentősen csökkent így elérhetővé vált mindenki számára. Ennek ellenére a pezsgő még ma is elegáns italnak számít, és azért koccintunk vele éjfélkor, mert a hiedelem szerint akkor az egész év jólétben, gazdagságban telik. Az új évi szokások egyébként mind a bőség megteremtéséhez kötődnek.

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

0 Tovább

Malacság hajdinával és görögsalátával

Sok dolgom van mostanában, ezért nagyon pontosan ki van számolva, hogy mikor hol kell lennem. Így mikor bementem vásárolni a szupermarketbe, felüdülésként ért, hogy leértékelték az előre fűszerezett sertéshús szeleteket. Legalább a pácolással időt spórolok. :)

Hazafelé úgy döntöttem, hogy a malacság mellé görög salátát és hajdinát készítek. Már untuk, hogy mindig tésztát vagy rizst eszünk köretként, ezért folyamatosan kísérleteztünk és kerestük ezek alternatíváját. Így találtunk rá a hajdinára, ami először nem győzött meg minket arról, hogy fel fog kerülni a mindennapi használatba, de aztán idővel rájöttem, hogy is lehet ízletesen elkészíteni úgy, hogy ne veszítsen jellegzetes ízéből sem.

A hajdina őshazája egyébként Közép-Ázsia, Európába és így hozzánk is a törökök közvetítésével került. Magas kalcium, magnézium és aminosav tartalma mellett vasban, rézben és cinkben is gazdag. Gyulladás- és vérnyomás csökkentő hatása van, továbbá elősegíti a vérképzést és növeli az érfalak rugalmasságát. Ami még szuper benne, hogy a gluténérzékenyek is fogyaszthatják és diétába is beilleszthető, mindemellett nagyon laktató. Felhasználása sokrétű, mert készülhet belőle leves, köret, desszert. Én most köretként tálaltam.

 Sertéstarja hajdinával és görögsalátával

Hozzávalók:

  • pácolt sertéshús (én most időt és pénz is spóroltam az előre pácolt húsokkal)
  • hajdina
  • újhagyma (lehet helyette sonkahagyma is)
  • fűszer: só
  • görögsaláta*

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Az előre pácolt húsokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe és 180-200 fokos alsó-felső sütésfokozatra teszem.

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Lássuk a hajdinát. Az újhagymából pár karikát vágok, majd felaprítom. Olajjal megkent wokba dobom pirulni. Addig a hajdinát megmosom és lecsöpögtetem. Ha a hagyma kész, utána hozzáadom a hajdinát és hagyom hogy egy kicsit a megpiruljanak a szemek. Akkor kezd jó lenni, ha érzed már a mogyoró illatot és némelyik szem elkezd kinyílni. Ekkor felöntöd két és félszer annyi mennyiségű vízzel, nagy lángon hagyod egyet rottyanni és utána leveszed takarékra a lángot. Ezután neked már nincs sok dolgod, csak vársz amíg a szemek megpuhulnak. Ha a víz nagyobb része elforrt, akkor megsózod. Akkor van kész, mikor a vizet elforrta. Kóstolj, hogy nem maradt-e kemény, ha igen, akkor önts utána egy kis folyadékot.

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

*Görögsaláta: Annyira egyszerű ennek az elkészítése. A paradicsomot és az uborkát apróbb darabokra vágod, a hagymát szálakra szeded, olívabogyót felezed. Bazsalikommal, sóval és olívaolajjal ízesíted. Ha szerencséd van és találsz otthon feta vagy krémfehér sajtot, akkor azt ki ne hagyd belőle! (nekem most nem volt, de nélküle is finom)

Jó étvágyat kívánok! 

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről, extra tartalomról sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

És még egy jó hír így a végére. Hamarosan együtt főzök az Utazó lánnyal!Már nagyon várjuk! https://www.facebook.com/utazolanyoldal/ www.utazolany.hu

0 Tovább

Variációk brokkolira

A helyzet az, hogy nagyon jó áron jutottam hozzá a brokkolihoz a hétvégén, úgyhogy több fej brokkoli csücsül a hűtőben. Hogy mit csinálok akkor, ha tele a hűtő brokkolival? És hogy hogyan lehet változatosan felhasználni? Ezt mutatom meg most nektek.

Variációk brokkolira:

 Rakott brokkoli

 Hozzávalók:

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 3 marék rizs
  • maradék bolognai ragu (a tészta elfogyott, a ragu megmaradt, úgyhogy ne vesszen kárba)
  • 2 egész tojás
  • 4 nagy kanál tejföl
  • sajt
  • kenyérmorzsa
  • fűszerek: só, bors

A brokkolit rózsáira szedem és sós vízben vagy leveskockával ízesített vízben ressre*, míg a rizst jól megfőzöm. Eközben kivajazom a jénait, majd rétegezem a hozzávalókat (brokkoli, rizs, ragu, brokkoli, rizs, ragu). A tojást a tejföllel kikeverem és a brokkoli tetejére borítom. Végül sajtot reszelek rá és megszórom egy kis kenyérmorzsával. 180 fokon fél óra alatt készre sütöm.

*Ress: A megfelelően hőkezelt zöldség félig puha lesz: megfő ugyan, de nem fő szét, azaz ress marad.

brokkoli rakott tejföl ress saláta dió mazsola

Brokkoli saláta

  • 2 fej brokkoli
  • 2 nagyobb vagy 4 kisebb répa
  • 1 nagy alma
  • 4 kanál tejföl
  • fűszerek: só, bors
  • mogyoró, dió
  • mazsola (friss eperrel is helyettesítheted, vagy akár el is hagyhatod)

A korábban ressre főzött brokkolit kisebb falatokra vágom, a répát és az almát lereszelem. A tejfölt sóval kikeverem, és egy nagy tálban ezt mind összeforgatom. Szórok bele egy marék megtört mogyorót, diót, sőt még egy marék aranymazsolát is utána dobok. Annyira elképesztő ízek és textúrák jönnek létre, hogy csak győzd kivárni míg a tányérokra porciózod.

Tipp: Nem csak magában fenséges ez a saláta, hanem sült húsok mellé is kiválóan passzol. Ha nem használtad fel a rakott brokkoli recepthez az összes rizst és maradt még belőle, akkor nyugodtan hozzáteheted a salátához, azzal kiegészülve komplett garnírunggá (köretté) válik.

brokkoli rakott tejföl ress saláta dió mazsola

Brokkoli krémleves

  • 1 fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • tejszín
  • fűszer: só, bors, szerecsendió

Azokat a brokkolikat, amiket az előző két receptben nem használtam fel, azt a főzőlében hagyom, tovább főzve ízesítem a fokhagymával és vöröshagymával. Majd a botmixerrel krémesre keverem. Hozzáadom a tejszínt és visszateszem a gázra rottyanni egyet. Végül bacon csipszet készítek hozzá vagy krutont* és tálaláskor megszórom a tetejét.

*Kruton (Crouton): Apróra vágott kenyér-, vagy zsemlekockák, melyeket olajon pirítanak. Krémlevesek kitűnő levesbetétje.

0 Tovább

Mediterrán paradicsomsaláta

A szuper leértékeléseknek sosincs vége! Annyira megörültem mikor a zöldségosztályra értem, mert szinte minden zöldség le volt akciózva. Így gyorsan bezsákoltam egy kosár madárbegy salátát, spenótot és pár szem különféle paradicsomot, mert a fejemben már összeállt a recept: mediterrán paradicsomsalátát fogok készíteni, mert emlékeztem, hogy otthon van pár szikkadt kifli, ami eddig tanácstalanul várta a kenyeres kosár alján a sorsa alakulását. Semmi sem veszik kárba, csak átalakul!

Mediterrán paradicsomsaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • pár szem különböző paradicsom (pl.: koktélparadicsom, datolyaparadicsom, húsparadicsom)
  • 2 db szikkadt kifli
  • három marék madárbegy saláta
  • két marék spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • öntethez: só, bors, vörösborecet

A szikkadt kifliket karikázom, majd felezem, vörösborecettel és egy kis olívaolajjal meglocsolom, a felszeletelt fokhagyma karikákkal félreteszem, így lesz egy kis ideje megpuhulni.

Lilahagymát szálakra szedem, sóval és olívaolajjal összekeverem, ezt is félreteszem egy kicsit pihenni, mert így veszít kicsit a csípősségéből.

Ezután következnek a paradicsomok. Ezeket felkockázom, de vesszen most a mérnöki pontosság: amilyen hangulatban vagyok, nem kell hogy szép legyen. De olyan tálba teszem, hogy a levét felfogjam, mert erre szükségem lesz az öntetnél. Egy tálba dobom a paradicsom szeleteket, beletépkedem salátát és a spenótot. Közben elkészítem az öntetet: az olívaolajat a vörösborecettel, egy kis sóval, borssal és a felfogott paradicsomlevével alaposan összekeverem. Az összes hozzávalót egy nagy tálba keverem és a végén még egy kis kenyérmorzsával meghintem a tetejét. A tálalás előtt érdemes várni egy keveset, hogy a hozzávalók ízei igazán összeérjenek. Ezeken a kora nyári napokon, teraszon fogyasztva… Mennyei könnyű vacsora!

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek