Sertéslapocka római tálban

Tegye fel a kezét az akinek van otthon római/pataki tálja. És most hagyja fent az aki valaha használta is! Úgy gondolom az első kérdésre szinte minden olvasóm feltette a kezét, azonban a második kérdésre már csak nagyon kevesen maradtunk..

Pedig tényleg nagyon finom a benne készült étel. De nálunk is a hosszas előkészülés miatt – apu nagybánatára – elmaradt a római tál rendszeres használta. Azonban most úgy döntöttem, hogy meglovasítom a talán még sohasem használt edényt és feltérképezem ennek rejtelmeit. Lássuk most mit készítettem benne.

Sertéslapocka római tálban­*

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sertéslapocka (csont nélküli)
  • 1 zacskó savanyú káposzta
  • 1 nagy burgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • fűszerek: só, flekken fűszerkeverék, bors

A vöröshagymát megpucolom és karikákra szeletelem, a tál aljára teszem, kicsit megolajozom és megsózom. Jöhet rá a savanyú káposzta, amit előtte egy kicsit átmostam, hogy ne legyen annyira savanyú (itt érdemes megkóstolni, hogy mennyire is savanyú a káposzta, meg persze mérlegelni hogy ki mennyire savanyúan szereti). A burgonyát hámozást követően viszonylag nagyobb darabokra szeletelem vagy kockázom és végül a sertés hús következik, amit egy kis olaj és fűszerek társaságában pihentettem. 

sertés lapocka római tál káposzta

Amikor összeállítottam az egészet, én egy kicsit a savanyúság levével és egy kis vízzel nyakon öntöttem, majd a tálat a sütőbe tettem a fedelével együtt. Először csak 180 fokon sütöttem, de ez nálam kevésnek bizonyult ezért később feltekertem 200 fokra és majd 2 órát sütöttem. Ezalatt az ember tulajdonképpen bármit csinálhat – én most takarítottam – mert az edény teszi a dolgát! Végül a víz elforrt, az ízek összeértek! Máskor is bevetem az edényt, sőt már tudom is mit fogok benne elkészíteni! 

sertés lapocka római tál káposzta

*Ne felejtsük el, hogy még az előkészület része hogy a római/pataki tálat jó alaposan vízbe kell áztatni, hiszen ezt a technológiát használjuk majd ki a sütés során! Ezt a folyamatot érdemes a bevásárlás idejére időzíteni, így ha az alapanyagokat már beszereztük, jöhet is egyből a főzés, nem kell otthon órákat várakozással töltenünk. ;)

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

0 Tovább

Malacság hajdinával és görögsalátával

Sok dolgom van mostanában, ezért nagyon pontosan ki van számolva, hogy mikor hol kell lennem. Így mikor bementem vásárolni a szupermarketbe, felüdülésként ért, hogy leértékelték az előre fűszerezett sertéshús szeleteket. Legalább a pácolással időt spórolok. :)

Hazafelé úgy döntöttem, hogy a malacság mellé görög salátát és hajdinát készítek. Már untuk, hogy mindig tésztát vagy rizst eszünk köretként, ezért folyamatosan kísérleteztünk és kerestük ezek alternatíváját. Így találtunk rá a hajdinára, ami először nem győzött meg minket arról, hogy fel fog kerülni a mindennapi használatba, de aztán idővel rájöttem, hogy is lehet ízletesen elkészíteni úgy, hogy ne veszítsen jellegzetes ízéből sem.

A hajdina őshazája egyébként Közép-Ázsia, Európába és így hozzánk is a törökök közvetítésével került. Magas kalcium, magnézium és aminosav tartalma mellett vasban, rézben és cinkben is gazdag. Gyulladás- és vérnyomás csökkentő hatása van, továbbá elősegíti a vérképzést és növeli az érfalak rugalmasságát. Ami még szuper benne, hogy a gluténérzékenyek is fogyaszthatják és diétába is beilleszthető, mindemellett nagyon laktató. Felhasználása sokrétű, mert készülhet belőle leves, köret, desszert. Én most köretként tálaltam.

 Sertéstarja hajdinával és görögsalátával

Hozzávalók:

  • pácolt sertéshús (én most időt és pénz is spóroltam az előre pácolt húsokkal)
  • hajdina
  • újhagyma (lehet helyette sonkahagyma is)
  • fűszer: só
  • görögsaláta*

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Az előre pácolt húsokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe és 180-200 fokos alsó-felső sütésfokozatra teszem.

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Lássuk a hajdinát. Az újhagymából pár karikát vágok, majd felaprítom. Olajjal megkent wokba dobom pirulni. Addig a hajdinát megmosom és lecsöpögtetem. Ha a hagyma kész, utána hozzáadom a hajdinát és hagyom hogy egy kicsit a megpiruljanak a szemek. Akkor kezd jó lenni, ha érzed már a mogyoró illatot és némelyik szem elkezd kinyílni. Ekkor felöntöd két és félszer annyi mennyiségű vízzel, nagy lángon hagyod egyet rottyanni és utána leveszed takarékra a lángot. Ezután neked már nincs sok dolgod, csak vársz amíg a szemek megpuhulnak. Ha a víz nagyobb része elforrt, akkor megsózod. Akkor van kész, mikor a vizet elforrta. Kóstolj, hogy nem maradt-e kemény, ha igen, akkor önts utána egy kis folyadékot.

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

*Görögsaláta: Annyira egyszerű ennek az elkészítése. A paradicsomot és az uborkát apróbb darabokra vágod, a hagymát szálakra szeded, olívabogyót felezed. Bazsalikommal, sóval és olívaolajjal ízesíted. Ha szerencséd van és találsz otthon feta vagy krémfehér sajtot, akkor azt ki ne hagyd belőle! (nekem most nem volt, de nélküle is finom)

Jó étvágyat kívánok! 

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről, extra tartalomról sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

És még egy jó hír így a végére. Hamarosan együtt főzök az Utazó lánnyal!Már nagyon várjuk! https://www.facebook.com/utazolanyoldal/ www.utazolany.hu

0 Tovább

Mustáros flekken vacsira

Azért is szeretem a munkaszüneti napokat, mert akkor a szupermarketek minden szoros határidejű terméket leakcióznak, hogy ne maradjon a nyakukon. A vőlegényem mostanában sokat emlegette az édesanyja mustáros flekkenjét, ami megragadt a fejemben. A legutóbbi vásárlásom alkalmával pedig megláttam a leárazott sertéstarját, így gyorsan lecsaptam rá és bepakoltam a kosaramba. Az újhagyma csomója szintén akciós volt, ezért már tudtam is, hogy este mit főzök neki, na meg persze magamnak. Hát persze hogy a régen áhított mustáros flekkent, ahogy Ő szereti. Íme a recept!

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 szelet sertéstarja
  • 5 evőkanál mustár
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • egy csomag újhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • 6 karika erős paprika
  • fűszerek: só, fekete bors, vadhús fűszerkeverék
  • 5 kisebb burgonya

A felszeletelt tarját megmosom, a vizet leitatom, majd az egészet félreteszem. Megpucolom a fokhagymákat és hosszú szeletekre vágom, a megmosott újhagymákat és az erős paprikát karikára szeletelem, végül a fél vöröshagymát is szálakra szedem. A könnyes részt ezzel letudtam, most előveszek egy mély tálat, olyat, amibe a hússzeletek is beleférnek és a hűtő polcán is elfér. Majd összekeverem a mustárt az olajjal és hozzáteszem a hagymakeveréket. A lecsöpögtetett hússzeleteket megszórom a fűszerkeverékkel, beleforgatom a mustáros pácba és már mehet is a hűtőbe pihenni. 2 óra múlva előveszem.

A burgonyákat - hogy leszedjem a rajtamaradt földet - folyó víz alatt alaposan megdörzsölöm, héjastul karikákra szeletelem, majd az olajjal meglocsolt tepsibe rétegezem. Ezután ráhelyezem a pácolt sertésszeleteket, egy kis vizet öntök alá és alufóliával lefedve másfél órát 180 fokon légkeveréses fokozaton sütöm. Hogy a hagyma a tetején kicsit aranybarna színt kapjon, a végén még visszadobom 10 percre grill funkcióra.   

mustáros flekken vacsora főétel sertés

 

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek