Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sajtgolyók nem csak kisegereknek

Én lehet előző életemben kisegér vagy netalán francia lehettem, de bolondulok a sajtokért. Szerencsére az én nagy örömömre a közeli kisboltban sokszor van kiárusítás, mert valahogy a környékbeliek nem veszik a sajtot. Legutóbbi alkalommal a kéksajt volt akcióban, így bevásároltam belőle. Azonban mohónak bizonyultam, mert még úgy is hogy minden nap tettem a szendvicsembe, maradt egy jókora adag. Kicsit kutakodtam a családi receptes könyvünkben és lám találtam egy nagyon egyszerű receptet, amit ki is próbáltam. Íme a végeredmény:

Rokfort golyók

Hozzávalók:

  • 10 dkg rokfort (kéksajt)
  •  5 dkg darált mandula vagy dió
  • 2 kanál konyak

 Az említett hozzávalókat összegyúrjuk, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle. Zöldség ágyon, vagy ostyalapon tálaljuk a falatkákat. Ezt a receptet kisgyerekkel is el tudjuk készíteni, hiszen ők is élvezik, ha könyékig maszatosak lehetnek. Ha barátok, ismerősök látogatóba jönnek és vendégváró falatokkal szeretnénk meglepni őket de unjuk már a szendvicseket, akkor ez hiánypótló lehet.

Tipp:

Ha nem találunk a boltban kéksajtot, vagy éppen nagyon drága, akkor tömlős krémsajt és túró keverékéből is ugyanolyan finom golyókat készíthetünk, ha nem finomabbat! Sóval, borssal, szerecsendióval és snidlinggel vagy petrezselyemmel ízesíthetjük a natúr ízük miatt. A szín és az ízkavalkád így biztos nem marad el.

sajt rokfort vendégváró falatok

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

0 Tovább

Házi májkrém bormártással

Nagyon szeretem a piacokat, különösképp a mienket. Ahogy a csarnokban sétáltunk a hentes felé vettük az irányt és láttuk, hogy gyönyörű máj van kint a pultban. A máj amúgy sem drága, de most még ebből is akció volt. Én nem annyira szeretem, de valahogy ott megkívántam és kitaláltam, hogy a resztelt máj mellett, olyas valamit is kipróbálok, ami szinte mindig csak a boltok polcairól jut az asztalra: májkrémet készítek belőle. Tömlős társaival ellentétben a készülő májkrémünk nem csupán garantáltan adalékmentes, de a különleges hozzávalók és az egyéni fűszerezés révén új ízélménnyel is megajándékoz bennünket. Lássuk hát!

Házi májkrém bormártással

Hozzávalók:

  • csirkemáj (én most 8 szép szeletet használtam)
  • 2 szál újhagyma (lehet helyette salottahagymát is használni)
  • 1 pohár jó minőségű száraz fehérbor (én most egrit használtam)
  • tejszín
  • vaj, olívaolaj
  • fűszerek: kakukkfű, zsálya, só, bors, szerecsendió

A csirkemájat megtisztítjuk és megmossuk, félretesszük lecsöpögni. Addig a hagymát összevágjuk vaj és olívaolaj kombinációján lassú tűzön megfuttatjuk, rádobjuk a kakukkfüvet és a zsályaleveleket, végül a májat. A májjal nagyon óvatosan bánjunk, ne süssük túl hogy puha, rugalmas állagot kapjunk. Ha ezt elértük, akkor a májat még melegen beletesszük a robotgépbe, majd a serpenyőbe öntjük a bort a pörcök miatt, és ezt redukáljuk*.

*Redukálni (beforralni): Redukálásnak nevezzük, amikor a levest, mártást, szószt addig forraljuk, amíg el nem éri a kívánt sűrűségét, azaz a hozzáadott folyadék jelentős része el nem párolog. Tehát a készülő szósz, leves, mártás besűrűsödik, ezáltal intenzívebb ízű is lesz.

Tejszínnel tovább sűrítjük a szósz, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és a robotgépben lévő májra öntjük. Pár kiskocka vajat dobunk utána és hagyjuk a gép késeit dolgozni. Amikor már krémes, hűtőbe tesszük 20 percre, majd kenyérre kenve fogyasztjuk. A többi felszolgált kence mellett, kiválóan mutat pirított kenyéren, baguetten. Ha átjönnek a haverok, tuti megnyalják utána mind a tíz ujjukat.

Tipp: Olyan bort használjunk a főzéshez, amit egyébként szívesen fogyasztanánk, hiszen ez adja az egyik alapízét a krémnek.

máj májkrém kence bor adalékmentes gyors vendégváró falatok

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek