Megkezdtük az esküvői szezont! Egy kedves barátnőm férjhez ment és egy Zala megyei eldugott kis helyszínt választott lagzija helyszínéül, Bázakerettyét. Azonban még mielőtt megérkeztünk volna, megálltunk ebédelni Nagykanizsán, ahol teljesen véletlenül a Dödölle Kisvendéglőbe ültünk be, amely a város főterén található. Csoda volt, mert míg vártuk a rendelésünket ráláttunk a főtéren csobogó szökőkútra, ahol pont egy házaspár fotózkodott. Ahogy az étlapot böngésztük megakadt a szemem a zalai dödöllén, amit tejföllel szolgáltak fel. Irtó rég nem ettem dödöllét és akkor úgy megkívántam jó tejfölösen. De tovább olvastam és végül elcsábultam a tejszínes-márványsajtos verzióra, amit aszalt paradicsommal tálaltak. Ez inspirálta a mai receptet:

Hagymás dödölle tejfölös-túróval

Hozzávalók:

  • pár szem krumpli (már épp itt volt az ideje ennek a receptnek, kicsit megfeledkeztem a spájzban várakozó krumplikról..)
  • liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízesítés: só
  • feltétnek: túró és tejföl, petrezselyem/piros bors

dödölle magyaros hagyomány krumpli

A krumplit meghámozod, felkockázod, beleteszed egy lábasba, majd annyi vizet öntesz rá  hogy éppen ellepje, sózod és hagyod megpuhulni. 

dödölle magyaros hagyomány krumpli

Ha ez megvan rászórod a lisztet és jön a derekas férfimunka, amit meg kell hogy mondjak most kiadtam albérletbe. Készüljetek fel, hogy a pürésítés kemény munka lesz, de hát úgyis jön a nyár, kell a karizom. 

dödölle magyaros hagyomány krumpli

Ha elkészültél vele, akkor a hagymát felaprítod, zsíron vagy olajon kicsit megpirítod és jön a „gombócok” formálása. Pont úgy mint a madártejnél: a képen látható módon fogsz tehát két kanalat, az egyikkel veszel a masszából és másikkal óvatosan átveszed, ezt addig folytatod míg szép kis hengereket nem kapsz.

dödölle magyaros hagyomány krumpli

Majd rádobod a hagymás zsírra.

dödölle magyaros hagyomány krumpli

Annyira jó illatok szállnak már ekkor a konyhában! Hagyod hogy mindkét oldala halvány aranybarnára megpiruljon.


dödölle magyaros hagyomány krumpli

Végül tejfölös-túróval tálalod. De ha gourmet vagy akkor kipróbálhatod tejszínes-márványsajttal is.


dödölle magyaros hagyomány krumpli

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről és extra tartalomról sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

És ahogy ígértem hamarosan együtt főzök az Utazó lánnyal! Mi már nagyon várjuk, mert nem csak blog, hanem vlog bejegyzés is készül belőle!

http://www.facebook.com/utazolanyoldal/

http://www.utazolany.hu/