Folytatódik a lekvárfőzés, de ma nem akármilyen lekvárt főztem: cukkinilekvárt lime levével. Hogy honnan jött az ötlet? A piacon annyira szép cukkiniket találtam, hogy nem tudtam otthagyni, ezért vettem egy nagy adagot, hogy majd csinálok belőle cukkinifőzeléket. Igen ám, de annyit reszeltem le hogy a legnagyobb fazekamba sem fért bele mind. Mi tévő legyek, mit csináljak a maradékkal? Tojásrántottába nem szerettem volna felhasználni, zöldségfasírtot nem szerettem volna belőle készíteni, viszont van egy szabad üvegem és egy lime-om. Hmm! Hát kitaláltam ha hagymalekvárral működik, miért ne működhetne cukkinivel? Tehát lekvárt főzök belőle! Az előkészítéshez olvassátok el a ribizlilekvár receptemet, ott részletesen leírtam hogy kell a befőttes üvegeket sterilizálni. 

 Lime-os cukkinilekvár

 Hozzávalók:

•          cukkini (kb. 1 kg – nekem csak maradékom volt úgy 20 dkg)

•          cukor (kb. 30 dkg – én kb. 8 evőkanállal tettem bele)

•          lime (2 db – én egynek a levét facsartam ki)

•          csipet só

A cukkinit megmossuk (ha egységes verzióra vágyunk akkor akár meg is pucolhatjuk), lereszeljük,  cukorral és sóval megszórjuk, ráfacsarjuk a lime levét és kicsit állni hagyjuk. Ezáltal levet fog ereszteni, majd pedig főzni kezdem.

Látni és érezni fogjuk mikor elkészült, mert a cukkinik kicsit összeesnek és a cukor elkezd besűrűsödni. Ha szeretnénk akár le is turmixolhatjuk, ám én most hagytam rusztikusan, mert nekem tetszik ahogy a mély zöld héja megjelenik itt-ott és van mibe harapni. Melegen üvegekbe töltjük és fejjel lefelé dunsztba tesszük. Azt hiszem talán mi húsok mellé fogjuk enni, de kenyérre kenve is teszünk egy próbát vele. Jelentkezem a tapasztalatokkal ígérem!

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Ha tetszett a recept kedveljétek az oldalt és osszátok megmásokkal is, hogy ne maradjatok le a többi receptemről sem! ;)