Bodzavirág palacsintabundában

Annyira csodálatos a tavasz, mikor virágba borulnak a fák és szinte harapni lehet a virágillatot. Gyerekkoromban sokszor szedtem ilyenkor bodzavirágot és kértem édesanyámat, hogy készítse el palacsintabundában. Úgy gondolom, aki a virágot szereti az  rossz ember nem lehet, a serpenyőben pedig pláne jól mutat! :)

Bodzavirág palacsintabundában

Hozzávalók:

  • bodzavirág (tiszta helyről, nem bogarasan)
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/4 l tej
  • 3 kiskanál olaj
  • egy pici só

A bodzavirágokat megmossuk, de úgy, hogy a nektárt ne mossuk ki belőle, majd félretesszük lecsöpögtetni. Én most a szárát nem vágtam le, mert így könnyebben tudom majd megfogni. A hozzávalókat összekeverjük, ebből egy sűrű palacsintatészta masszát kell kapnunk, és ha úgy látjuk, hogy nem elég sűrű akkor tehetünk még hozzá egy kis lisztet is.

Egy serpenyőt kikenünk egy kis olajjal, a bodzavirágokat megmártjuk a masszában, majd a forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. Itatóspapírra tesszük, hogy a felesleges olajat leadja, majd szép tányérra tesszük és vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét.

Így tudunk tavasszal a szuper virágillatba tényleg beleharapni. Siessetek, nehogy elvirágozzon a bodza. Próbáljátok ki ti is!

Tipp:

Ha nem találtok most szép bodzavirágot, akkor nyáron ez alapján próbáljátok ki az olaszok nagy kedvencét, a rántott cukkini virágot!

0 Tovább

Spenótos tészta - avagy mit készíthetünk el 20 perc alatt?

Megéheztem, de most nincs kedvem hosszú órákat a konyhában tölteni. Benéztem a hűtőbe, volt ott egy kis akciós spenót, szalonna, főzőtejszín, fokhagyma. Mi az, ami ezekből a hozzávalókból kevesebb, mint fél óra alatt kész van? Hát persze, hogy spenótos tésztát készítek. Nagyon egyszerű, gyors és isteni finom.

A spenót ráadásul nagyon egészséges: sokféle vitamint tartalmaz, kiemelten B vitamint. Emellett nagyon hatásos szer a keringési zavarok megelőzésére, sőt vérnyomás normalizálására is képes. Hatóanyagai óvják a szívet és az érrendszert. Na de nem gyógyszerkönyvet szerkesztünk hanem receptblogot, elő hát a recepttel!

Könnyed spenótos tészta

Hozzávalók: 

  • egy doboz spenót   
  • 3 szelet szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • tejszín
  • fél zacskó szélesmetélt tészta
  • sajt (ami csak főzés közben jutott eszembe, mert a mártásba ez is illik)
  • fűszerek: só, bors

A vizet feltesszük forrni, sót szórunk bele. Én egy pár csepp olajat is teszek hozzá. Közben a szalonnát felkockázzuk. Addig amíg a szalonna a wokban lepirul, a fokhagymát felszeleteljük és megmossuk a spenótot.

Ha kész a szalonna, kikapkodjuk a wokból és a helyére dobjuk a fokhagymát, utána a spenótot. Ha kicsit összeesett, beleöntjük a főzőtejszínt és belereszeljük a sajtot. Ízesítjük a fűszerekkel és hagyjuk, hogy rottyanjon egyet.

Mélytányérba szedjük a közben elkészült és leszűrt tésztát, ráhalmozzuk a spenótos szószt, végül pedig a szalonna pörcöket. Előkészülettel együtt kevesebb, mint 20 perc alatt kész! Hát nem nagyszerű?

Tipp:

A szószhoz most trappista és gouda sajtot használtam, de kéksajttal egészen más ízvilágot kapunk. Ekkor én szalonna helyett pirított dióval, vagy mandulával szórnám meg lezárásként. Ha nincs otthon sajt, akkor sincs semmi baj, ki is hagyható, mert nélküle is nagyon finom! 

spenót fokhagyma sajt bacon tészta könnyű gyors vacsora

0 Tovább

Mediterrán paradicsomsaláta

A szuper leértékeléseknek sosincs vége! Annyira megörültem mikor a zöldségosztályra értem, mert szinte minden zöldség le volt akciózva. Így gyorsan bezsákoltam egy kosár madárbegy salátát, spenótot és pár szem különféle paradicsomot, mert a fejemben már összeállt a recept: mediterrán paradicsomsalátát fogok készíteni, mert emlékeztem, hogy otthon van pár szikkadt kifli, ami eddig tanácstalanul várta a kenyeres kosár alján a sorsa alakulását. Semmi sem veszik kárba, csak átalakul!

Mediterrán paradicsomsaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • pár szem különböző paradicsom (pl.: koktélparadicsom, datolyaparadicsom, húsparadicsom)
  • 2 db szikkadt kifli
  • három marék madárbegy saláta
  • két marék spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • öntethez: só, bors, vörösborecet

A szikkadt kifliket karikázom, majd felezem, vörösborecettel és egy kis olívaolajjal meglocsolom, a felszeletelt fokhagyma karikákkal félreteszem, így lesz egy kis ideje megpuhulni.

Lilahagymát szálakra szedem, sóval és olívaolajjal összekeverem, ezt is félreteszem egy kicsit pihenni, mert így veszít kicsit a csípősségéből.

Ezután következnek a paradicsomok. Ezeket felkockázom, de vesszen most a mérnöki pontosság: amilyen hangulatban vagyok, nem kell hogy szép legyen. De olyan tálba teszem, hogy a levét felfogjam, mert erre szükségem lesz az öntetnél. Egy tálba dobom a paradicsom szeleteket, beletépkedem salátát és a spenótot. Közben elkészítem az öntetet: az olívaolajat a vörösborecettel, egy kis sóval, borssal és a felfogott paradicsomlevével alaposan összekeverem. Az összes hozzávalót egy nagy tálba keverem és a végén még egy kis kenyérmorzsával meghintem a tetejét. A tálalás előtt érdemes várni egy keveset, hogy a hozzávalók ízei igazán összeérjenek. Ezeken a kora nyári napokon, teraszon fogyasztva… Mennyei könnyű vacsora!

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

0 Tovább

Shimeji gombaleves pikánsan

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi nagyon szeretjük a gombát. Ha már unjuk a húst, sokszor készítünk gombapörköltet. Most a szupermarket polcán a shimeji gomba volt leakciózva, aminek nagyon megörültem, mert a teljes ára eléggé borsos, de ismeretlen terepre tévedtem, mivel nem dolgoztam még ezzel a fajtával. Ezért még a boltban utána olvastam gyorsan, hogy mi is ez a fehértönkű, fehér vagy barnakalapú gombafajta.

Kiderült számomra, hogy ez a gombafaj Japánban őshonos, Kelet-Ázsiában és Észak-Európában él. Bükkfa gombának is szokták nevezni, mert gyakran az elhalt bükkfán terem. Egészséges és rengeteg B3 vitamint tartalmaz, amellett, hogy alacsony kalóriatartalma van.

Engem ez meggyőzött, úgyhogy lássuk, milyen egy shimeji gombából készült pikáns leves.

Shimeji gombaleves

Hozzávalók:

  • 1-1 csokor shimeji gomba (fehér és barna kalapú)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • vaj + olívaolaj
  • negyed citrom leve
  • fűszerek: só, bors, tárkony, babérlevél, gyömbér

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeleteljük, kevés olajon és vajon megdinszteljük. A répákat megpucoljuk, az újhagymával együtt felkarikázzuk és a hagymák után dobjuk, majd felöntjük vízzel és a fűszerekkel ízesítjük.
Amikor már majdnem megpuhult a répa, akkor a gombákkal kezdek el foglalkozni. A tönk alját - ahol a fához kapaszkodik - levágom. A megtisztított gombákat víz alatt gyorsan átöblítem, ezután a fazékba teszem. Megkóstolom a levest, és ha szükséges, akkor utánízesítem, plusz belecsavarom még a citrom levét is.

A nyers fogyasztástól óva intek mindenkit, mert így keserű ízű a gomba, de a főzés során eltűnik ez a kesernyés íz. A gombákat egészben tettem a levesbe, mert így nagyon jól mutat és élvezet lesz ráharapni. Tálaláskor tejföllel ízesíthetjük.

Tipp:

Ha esetleg főzés után még is kesernyés maradt az íze, akkor egy kis tej vagy tejföl segíthet ezen.

gomba shimeji leves pikáns

0 Tovább

Kolbászos kence

Anyák napjára nem csak tortával, virággal lehet készülni. Melyik édesanya az, aki ne örülne mondjuk egy meglepetés villásreggelinek?

A szupermarketben most megláttam, hogy leértékelték a lángolt kolbászt, aminek igen sokoldalú lehet a felhasználása: lepiríthatod és levesbetétként gazdagíthatod vele az ételt, vagy egyszerűen a rakott krumpliba karikázod, esetleg pogácsákat formálsz belőle és főzelékek feltétjeként szervírozod.

Ebben a posztban most megmutatom, hogyan tudod egy kicsit újragondolni a felhasználását és meglepni vele az édesanyádat most éppen anyák napja alkalmából!

Kolbászos kence

Hozzávalók:

  • egy szál lángolt kolbász
  • 2 db kemény tojás
  • egy fél hagyma
  • 3-4 kanál tejföl
  • 2-3 kanál vaj
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem, esetleg köménymag (csak az íze kedvéért)

Nagyon egyszerű az elkészítése. A kolbászt kicsomagolod a héjából, majd apróbb darabokra vágod és egy tányérba dobod. Így teszel a hagymával és a keményre főtt tojásokkal is. Az összes hozzávaló már a tálban várja a tejföllel és a vajjal való találkozást. Megkóstolod, és ha úgy érzed, akkor utánízesíted sóval és borssal. Szerencsére ebből a fajtából nem spórolták ki a köményt, de ha hiányérzeted támad, akkor szórj még bele bátran. Az egészet fél órára hűtődbe teszed, vagy ha ügyes vagy, akkor még előző nap elkészíted, így egy teljes éjszakája van, hogy az ízek összeérjenek.

Anyák napja reggelén korábban felkelsz, kiosonsz a konyhába, forró pirítós kenyérre kened, szeletelsz mellé egy pár szem paradicsomot, és néhány karika erős paprikát, majd az ágyban szervírozod. Biztos siker és innentől már nem csak téged lehet majd kenyérre kenni.

kolbász kence anyáknapja gyors finom szendvics feltét reggeli

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek