Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Keleties csirkefilé édesburgonyával

Keszthelyi kirándulásunk után robogunk haza, mikor eszembe jut, hogy még indulás előtt kiettük a hűtőt. Mit fogunk holnap enni? Munkahelyi étkezde vagy last minute főzőcske? Cikáztak a gondolatok a fejemben mi is lehet még a mélyhűtőben, mert egy mélyhűtőben azért mindig van még VALAMI. A gondolati leltár során eszembe is jutott, hogy korábban vettem csirkemellet, aminek a felét mélyfagyasztottam, úgyhogy gyorsan beszaladok a közeli boltba, hogy vegyek egy kis zöldséget hozzá, mert a menü cukkinis csirke lesz rizzsel. Azonban amikor beértem az üzletbe és megláttam milyen szottyadt cukkinik próbálják eladni magukat a zöldségpulton, teljesen elment tőle a kedvem. De akkor felcsillant a remény, mert az édesburgonyát leakciózták! Átgondoltam anya hogy szokta elkészíteni, majd bepakoltam belőle egy kilót és siettem is haza, hogy elkészítsem a kakukkfüves édesburgonyát a keleties fűszerezésű csirkemellel! Az aznap improvizált recept a következő:

Édesburgonya keleti csirkével

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 szelet csirkemell
  • 1 kg édesburgonya
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • fűszerek húshoz: só, fahéj, tázsin (tagine*) fűszerkeverék
  • fűszerek burgonyához: só, kakukkfű, rozmaring

* A tagine fűszerkülönlegességről a későbbiekben még lesz szó!

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Először megtisztítom az édesburgonyát és a répákat, majd kisebb kockákra vágom. Egy nagy tepsibe teszem, olajjal meglocsolom, rászórom a fűszereket, lefedem alufóliával és mehet a 180 fokra állított sütőbe, alsó és felső sütési fokozaton.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszerescsirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszerescsirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

A húst lemosom, lecsepegtetetem, megtisztítom, felcsíkozom, majd 1 nagy evőkanálmézzel megkenem és a fűszereket rászórom. Összekeverem és hűtőbe teszem egy kicsit, hogy beivódjon a fűszerezés.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszerescsirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Ránézek a burgonya és répa mixre, ha kell átforgatom, hogy a fűszeres olaj mindenhol átjárja, majd visszateszem a 200 fokra emelt sütőbe. Én azért adtam hozzá egy kis répát, mert eltérő a sütési idejük, az édesburgonya gyorsabban, míg a répa lassabban készül el, de ez azért nem baj, mert így különböző textúrákat kapunk. Ha ezt nem szeretnéd, akkor nyugodtan elhagyható a répa.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Előveszem a húst, felhevítem a serpenyőt, amibe egy kis olajat öntöttem. Rádobom a csirkecsíkokat és várom, míg a hús először kifehéredik, majd a méz szépen rákaramellizálódik azokra.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszerescsirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Tipp:

Ha nem vagy biztos, hogy felmelegedett-e a serpenyőd, nekem van egy tuti tippem. Én úgy szoktam leellenőrizni az olaj hőfokát, hogy rádobok egy kis rozmaring levelet vagy egy csipet sót az olajra: ha elkezd sercegni akkor biztosan megfelelő a hőfok és nem a hideg olajba fogom a húsokat belehelyezni. A hússzeletek így nem szívják magukba az olajat, hanem egyből sülni kezdenek.

csirke keleti egyszerű gyors méz édesburgonya fűszeres

Az elkészült burgonya és répa mixet tányérra teszem, ráhalmozom a fűszeres csirkecsíkokat és kész is van a holnapi ebéd. Annyira egyszerű az elkészítése ennek az ételnek és annyira finom, hogy megéri azt a kis időt rászánni. Már a főzés során olyan illatok szállnak, hogy még a kedves szomszédokat is főzésre ösztönözzük! 

Az élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is!http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

1 Tovább

Házi májkrém bormártással

Nagyon szeretem a piacokat, különösképp a mienket. Ahogy a csarnokban sétáltunk a hentes felé vettük az irányt és láttuk, hogy gyönyörű máj van kint a pultban. A máj amúgy sem drága, de most még ebből is akció volt. Én nem annyira szeretem, de valahogy ott megkívántam és kitaláltam, hogy a resztelt máj mellett, olyas valamit is kipróbálok, ami szinte mindig csak a boltok polcairól jut az asztalra: májkrémet készítek belőle. Tömlős társaival ellentétben a készülő májkrémünk nem csupán garantáltan adalékmentes, de a különleges hozzávalók és az egyéni fűszerezés révén új ízélménnyel is megajándékoz bennünket. Lássuk hát!

Házi májkrém bormártással

Hozzávalók:

  • csirkemáj (én most 8 szép szeletet használtam)
  • 2 szál újhagyma (lehet helyette salottahagymát is használni)
  • 1 pohár jó minőségű száraz fehérbor (én most egrit használtam)
  • tejszín
  • vaj, olívaolaj
  • fűszerek: kakukkfű, zsálya, só, bors, szerecsendió

A csirkemájat megtisztítjuk és megmossuk, félretesszük lecsöpögni. Addig a hagymát összevágjuk vaj és olívaolaj kombinációján lassú tűzön megfuttatjuk, rádobjuk a kakukkfüvet és a zsályaleveleket, végül a májat. A májjal nagyon óvatosan bánjunk, ne süssük túl hogy puha, rugalmas állagot kapjunk. Ha ezt elértük, akkor a májat még melegen beletesszük a robotgépbe, majd a serpenyőbe öntjük a bort a pörcök miatt, és ezt redukáljuk*.

*Redukálni (beforralni): Redukálásnak nevezzük, amikor a levest, mártást, szószt addig forraljuk, amíg el nem éri a kívánt sűrűségét, azaz a hozzáadott folyadék jelentős része el nem párolog. Tehát a készülő szósz, leves, mártás besűrűsödik, ezáltal intenzívebb ízű is lesz.

Tejszínnel tovább sűrítjük a szósz, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és a robotgépben lévő májra öntjük. Pár kiskocka vajat dobunk utána és hagyjuk a gép késeit dolgozni. Amikor már krémes, hűtőbe tesszük 20 percre, majd kenyérre kenve fogyasztjuk. A többi felszolgált kence mellett, kiválóan mutat pirított kenyéren, baguetten. Ha átjönnek a haverok, tuti megnyalják utána mind a tíz ujjukat.

Tipp: Olyan bort használjunk a főzéshez, amit egyébként szívesen fogyasztanánk, hiszen ez adja az egyik alapízét a krémnek.

máj májkrém kence bor adalékmentes gyors vendégváró falatok

0 Tovább

Variációk brokkolira

A helyzet az, hogy nagyon jó áron jutottam hozzá a brokkolihoz a hétvégén, úgyhogy több fej brokkoli csücsül a hűtőben. Hogy mit csinálok akkor, ha tele a hűtő brokkolival? És hogy hogyan lehet változatosan felhasználni? Ezt mutatom meg most nektek.

Variációk brokkolira:

 Rakott brokkoli

 Hozzávalók:

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 3 marék rizs
  • maradék bolognai ragu (a tészta elfogyott, a ragu megmaradt, úgyhogy ne vesszen kárba)
  • 2 egész tojás
  • 4 nagy kanál tejföl
  • sajt
  • kenyérmorzsa
  • fűszerek: só, bors

A brokkolit rózsáira szedem és sós vízben vagy leveskockával ízesített vízben ressre*, míg a rizst jól megfőzöm. Eközben kivajazom a jénait, majd rétegezem a hozzávalókat (brokkoli, rizs, ragu, brokkoli, rizs, ragu). A tojást a tejföllel kikeverem és a brokkoli tetejére borítom. Végül sajtot reszelek rá és megszórom egy kis kenyérmorzsával. 180 fokon fél óra alatt készre sütöm.

*Ress: A megfelelően hőkezelt zöldség félig puha lesz: megfő ugyan, de nem fő szét, azaz ress marad.

brokkoli rakott tejföl ress saláta dió mazsola

Brokkoli saláta

  • 2 fej brokkoli
  • 2 nagyobb vagy 4 kisebb répa
  • 1 nagy alma
  • 4 kanál tejföl
  • fűszerek: só, bors
  • mogyoró, dió
  • mazsola (friss eperrel is helyettesítheted, vagy akár el is hagyhatod)

A korábban ressre főzött brokkolit kisebb falatokra vágom, a répát és az almát lereszelem. A tejfölt sóval kikeverem, és egy nagy tálban ezt mind összeforgatom. Szórok bele egy marék megtört mogyorót, diót, sőt még egy marék aranymazsolát is utána dobok. Annyira elképesztő ízek és textúrák jönnek létre, hogy csak győzd kivárni míg a tányérokra porciózod.

Tipp: Nem csak magában fenséges ez a saláta, hanem sült húsok mellé is kiválóan passzol. Ha nem használtad fel a rakott brokkoli recepthez az összes rizst és maradt még belőle, akkor nyugodtan hozzáteheted a salátához, azzal kiegészülve komplett garnírunggá (köretté) válik.

brokkoli rakott tejföl ress saláta dió mazsola

Brokkoli krémleves

  • 1 fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • tejszín
  • fűszer: só, bors, szerecsendió

Azokat a brokkolikat, amiket az előző két receptben nem használtam fel, azt a főzőlében hagyom, tovább főzve ízesítem a fokhagymával és vöröshagymával. Majd a botmixerrel krémesre keverem. Hozzáadom a tejszínt és visszateszem a gázra rottyanni egyet. Végül bacon csipszet készítek hozzá vagy krutont* és tálaláskor megszórom a tetejét.

*Kruton (Crouton): Apróra vágott kenyér-, vagy zsemlekockák, melyeket olajon pirítanak. Krémlevesek kitűnő levesbetétje.

0 Tovább

Bodzavirág palacsintabundában

Annyira csodálatos a tavasz, mikor virágba borulnak a fák és szinte harapni lehet a virágillatot. Gyerekkoromban sokszor szedtem ilyenkor bodzavirágot és kértem édesanyámat, hogy készítse el palacsintabundában. Úgy gondolom, aki a virágot szereti az  rossz ember nem lehet, a serpenyőben pedig pláne jól mutat! :)

Bodzavirág palacsintabundában

Hozzávalók:

  • bodzavirág (tiszta helyről, nem bogarasan)
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/4 l tej
  • 3 kiskanál olaj
  • egy pici só

A bodzavirágokat megmossuk, de úgy, hogy a nektárt ne mossuk ki belőle, majd félretesszük lecsöpögtetni. Én most a szárát nem vágtam le, mert így könnyebben tudom majd megfogni. A hozzávalókat összekeverjük, ebből egy sűrű palacsintatészta masszát kell kapnunk, és ha úgy látjuk, hogy nem elég sűrű akkor tehetünk még hozzá egy kis lisztet is.

Egy serpenyőt kikenünk egy kis olajjal, a bodzavirágokat megmártjuk a masszában, majd a forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. Itatóspapírra tesszük, hogy a felesleges olajat leadja, majd szép tányérra tesszük és vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét.

Így tudunk tavasszal a szuper virágillatba tényleg beleharapni. Siessetek, nehogy elvirágozzon a bodza. Próbáljátok ki ti is!

Tipp:

Ha nem találtok most szép bodzavirágot, akkor nyáron ez alapján próbáljátok ki az olaszok nagy kedvencét, a rántott cukkini virágot!

0 Tovább

Spenótos tészta - avagy mit készíthetünk el 20 perc alatt?

Megéheztem, de most nincs kedvem hosszú órákat a konyhában tölteni. Benéztem a hűtőbe, volt ott egy kis akciós spenót, szalonna, főzőtejszín, fokhagyma. Mi az, ami ezekből a hozzávalókból kevesebb, mint fél óra alatt kész van? Hát persze, hogy spenótos tésztát készítek. Nagyon egyszerű, gyors és isteni finom.

A spenót ráadásul nagyon egészséges: sokféle vitamint tartalmaz, kiemelten B vitamint. Emellett nagyon hatásos szer a keringési zavarok megelőzésére, sőt vérnyomás normalizálására is képes. Hatóanyagai óvják a szívet és az érrendszert. Na de nem gyógyszerkönyvet szerkesztünk hanem receptblogot, elő hát a recepttel!

Könnyed spenótos tészta

Hozzávalók: 

  • egy doboz spenót   
  • 3 szelet szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • tejszín
  • fél zacskó szélesmetélt tészta
  • sajt (ami csak főzés közben jutott eszembe, mert a mártásba ez is illik)
  • fűszerek: só, bors

A vizet feltesszük forrni, sót szórunk bele. Én egy pár csepp olajat is teszek hozzá. Közben a szalonnát felkockázzuk. Addig amíg a szalonna a wokban lepirul, a fokhagymát felszeleteljük és megmossuk a spenótot.

Ha kész a szalonna, kikapkodjuk a wokból és a helyére dobjuk a fokhagymát, utána a spenótot. Ha kicsit összeesett, beleöntjük a főzőtejszínt és belereszeljük a sajtot. Ízesítjük a fűszerekkel és hagyjuk, hogy rottyanjon egyet.

Mélytányérba szedjük a közben elkészült és leszűrt tésztát, ráhalmozzuk a spenótos szószt, végül pedig a szalonna pörcöket. Előkészülettel együtt kevesebb, mint 20 perc alatt kész! Hát nem nagyszerű?

Tipp:

A szószhoz most trappista és gouda sajtot használtam, de kéksajttal egészen más ízvilágot kapunk. Ekkor én szalonna helyett pirított dióval, vagy mandulával szórnám meg lezárásként. Ha nincs otthon sajt, akkor sincs semmi baj, ki is hagyható, mert nélküle is nagyon finom! 

spenót fokhagyma sajt bacon tészta könnyű gyors vacsora

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek