Házi májkrém bormártással

Nagyon szeretem a piacokat, különösképp a mienket. Ahogy a csarnokban sétáltunk a hentes felé vettük az irányt és láttuk, hogy gyönyörű máj van kint a pultban. A máj amúgy sem drága, de most még ebből is akció volt. Én nem annyira szeretem, de valahogy ott megkívántam és kitaláltam, hogy a resztelt máj mellett, olyas valamit is kipróbálok, ami szinte mindig csak a boltok polcairól jut az asztalra: májkrémet készítek belőle. Tömlős társaival ellentétben a készülő májkrémünk nem csupán garantáltan adalékmentes, de a különleges hozzávalók és az egyéni fűszerezés révén új ízélménnyel is megajándékoz bennünket. Lássuk hát!

Házi májkrém bormártással

Hozzávalók:

  • csirkemáj (én most 8 szép szeletet használtam)
  • 2 szál újhagyma (lehet helyette salottahagymát is használni)
  • 1 pohár jó minőségű száraz fehérbor (én most egrit használtam)
  • tejszín
  • vaj, olívaolaj
  • fűszerek: kakukkfű, zsálya, só, bors, szerecsendió

A csirkemájat megtisztítjuk és megmossuk, félretesszük lecsöpögni. Addig a hagymát összevágjuk vaj és olívaolaj kombinációján lassú tűzön megfuttatjuk, rádobjuk a kakukkfüvet és a zsályaleveleket, végül a májat. A májjal nagyon óvatosan bánjunk, ne süssük túl hogy puha, rugalmas állagot kapjunk. Ha ezt elértük, akkor a májat még melegen beletesszük a robotgépbe, majd a serpenyőbe öntjük a bort a pörcök miatt, és ezt redukáljuk*.

*Redukálni (beforralni): Redukálásnak nevezzük, amikor a levest, mártást, szószt addig forraljuk, amíg el nem éri a kívánt sűrűségét, azaz a hozzáadott folyadék jelentős része el nem párolog. Tehát a készülő szósz, leves, mártás besűrűsödik, ezáltal intenzívebb ízű is lesz.

Tejszínnel tovább sűrítjük a szósz, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és a robotgépben lévő májra öntjük. Pár kiskocka vajat dobunk utána és hagyjuk a gép késeit dolgozni. Amikor már krémes, hűtőbe tesszük 20 percre, majd kenyérre kenve fogyasztjuk. A többi felszolgált kence mellett, kiválóan mutat pirított kenyéren, baguetten. Ha átjönnek a haverok, tuti megnyalják utána mind a tíz ujjukat.

Tipp: Olyan bort használjunk a főzéshez, amit egyébként szívesen fogyasztanánk, hiszen ez adja az egyik alapízét a krémnek.

máj májkrém kence bor adalékmentes gyors vendégváró falatok

0 Tovább

Variációk brokkolira

A helyzet az, hogy nagyon jó áron jutottam hozzá a brokkolihoz a hétvégén, úgyhogy több fej brokkoli csücsül a hűtőben. Hogy mit csinálok akkor, ha tele a hűtő brokkolival? És hogy hogyan lehet változatosan felhasználni? Ezt mutatom meg most nektek.

Variációk brokkolira:

 Rakott brokkoli

 Hozzávalók:

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 3 marék rizs
  • maradék bolognai ragu (a tészta elfogyott, a ragu megmaradt, úgyhogy ne vesszen kárba)
  • 2 egész tojás
  • 4 nagy kanál tejföl
  • sajt
  • kenyérmorzsa
  • fűszerek: só, bors

A brokkolit rózsáira szedem és sós vízben vagy leveskockával ízesített vízben ressre*, míg a rizst jól megfőzöm. Eközben kivajazom a jénait, majd rétegezem a hozzávalókat (brokkoli, rizs, ragu, brokkoli, rizs, ragu). A tojást a tejföllel kikeverem és a brokkoli tetejére borítom. Végül sajtot reszelek rá és megszórom egy kis kenyérmorzsával. 180 fokon fél óra alatt készre sütöm.

*Ress: A megfelelően hőkezelt zöldség félig puha lesz: megfő ugyan, de nem fő szét, azaz ress marad.

brokkoli rakott tejföl ress saláta dió mazsola

Brokkoli saláta

  • 2 fej brokkoli
  • 2 nagyobb vagy 4 kisebb répa
  • 1 nagy alma
  • 4 kanál tejföl
  • fűszerek: só, bors
  • mogyoró, dió
  • mazsola (friss eperrel is helyettesítheted, vagy akár el is hagyhatod)

A korábban ressre főzött brokkolit kisebb falatokra vágom, a répát és az almát lereszelem. A tejfölt sóval kikeverem, és egy nagy tálban ezt mind összeforgatom. Szórok bele egy marék megtört mogyorót, diót, sőt még egy marék aranymazsolát is utána dobok. Annyira elképesztő ízek és textúrák jönnek létre, hogy csak győzd kivárni míg a tányérokra porciózod.

Tipp: Nem csak magában fenséges ez a saláta, hanem sült húsok mellé is kiválóan passzol. Ha nem használtad fel a rakott brokkoli recepthez az összes rizst és maradt még belőle, akkor nyugodtan hozzáteheted a salátához, azzal kiegészülve komplett garnírunggá (köretté) válik.

brokkoli rakott tejföl ress saláta dió mazsola

Brokkoli krémleves

  • 1 fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • tejszín
  • fűszer: só, bors, szerecsendió

Azokat a brokkolikat, amiket az előző két receptben nem használtam fel, azt a főzőlében hagyom, tovább főzve ízesítem a fokhagymával és vöröshagymával. Majd a botmixerrel krémesre keverem. Hozzáadom a tejszínt és visszateszem a gázra rottyanni egyet. Végül bacon csipszet készítek hozzá vagy krutont* és tálaláskor megszórom a tetejét.

*Kruton (Crouton): Apróra vágott kenyér-, vagy zsemlekockák, melyeket olajon pirítanak. Krémlevesek kitűnő levesbetétje.

0 Tovább

Bodzavirág palacsintabundában

Annyira csodálatos a tavasz, mikor virágba borulnak a fák és szinte harapni lehet a virágillatot. Gyerekkoromban sokszor szedtem ilyenkor bodzavirágot és kértem édesanyámat, hogy készítse el palacsintabundában. Úgy gondolom, aki a virágot szereti az  rossz ember nem lehet, a serpenyőben pedig pláne jól mutat! :)

Bodzavirág palacsintabundában

Hozzávalók:

  • bodzavirág (tiszta helyről, nem bogarasan)
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/4 l tej
  • 3 kiskanál olaj
  • egy pici só

A bodzavirágokat megmossuk, de úgy, hogy a nektárt ne mossuk ki belőle, majd félretesszük lecsöpögtetni. Én most a szárát nem vágtam le, mert így könnyebben tudom majd megfogni. A hozzávalókat összekeverjük, ebből egy sűrű palacsintatészta masszát kell kapnunk, és ha úgy látjuk, hogy nem elég sűrű akkor tehetünk még hozzá egy kis lisztet is.

Egy serpenyőt kikenünk egy kis olajjal, a bodzavirágokat megmártjuk a masszában, majd a forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. Itatóspapírra tesszük, hogy a felesleges olajat leadja, majd szép tányérra tesszük és vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét.

Így tudunk tavasszal a szuper virágillatba tényleg beleharapni. Siessetek, nehogy elvirágozzon a bodza. Próbáljátok ki ti is!

Tipp:

Ha nem találtok most szép bodzavirágot, akkor nyáron ez alapján próbáljátok ki az olaszok nagy kedvencét, a rántott cukkini virágot!

0 Tovább

Spenótos tészta - avagy mit készíthetünk el 20 perc alatt?

Megéheztem, de most nincs kedvem hosszú órákat a konyhában tölteni. Benéztem a hűtőbe, volt ott egy kis akciós spenót, szalonna, főzőtejszín, fokhagyma. Mi az, ami ezekből a hozzávalókból kevesebb, mint fél óra alatt kész van? Hát persze, hogy spenótos tésztát készítek. Nagyon egyszerű, gyors és isteni finom.

A spenót ráadásul nagyon egészséges: sokféle vitamint tartalmaz, kiemelten B vitamint. Emellett nagyon hatásos szer a keringési zavarok megelőzésére, sőt vérnyomás normalizálására is képes. Hatóanyagai óvják a szívet és az érrendszert. Na de nem gyógyszerkönyvet szerkesztünk hanem receptblogot, elő hát a recepttel!

Könnyed spenótos tészta

Hozzávalók: 

  • egy doboz spenót   
  • 3 szelet szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • tejszín
  • fél zacskó szélesmetélt tészta
  • sajt (ami csak főzés közben jutott eszembe, mert a mártásba ez is illik)
  • fűszerek: só, bors

A vizet feltesszük forrni, sót szórunk bele. Én egy pár csepp olajat is teszek hozzá. Közben a szalonnát felkockázzuk. Addig amíg a szalonna a wokban lepirul, a fokhagymát felszeleteljük és megmossuk a spenótot.

Ha kész a szalonna, kikapkodjuk a wokból és a helyére dobjuk a fokhagymát, utána a spenótot. Ha kicsit összeesett, beleöntjük a főzőtejszínt és belereszeljük a sajtot. Ízesítjük a fűszerekkel és hagyjuk, hogy rottyanjon egyet.

Mélytányérba szedjük a közben elkészült és leszűrt tésztát, ráhalmozzuk a spenótos szószt, végül pedig a szalonna pörcöket. Előkészülettel együtt kevesebb, mint 20 perc alatt kész! Hát nem nagyszerű?

Tipp:

A szószhoz most trappista és gouda sajtot használtam, de kéksajttal egészen más ízvilágot kapunk. Ekkor én szalonna helyett pirított dióval, vagy mandulával szórnám meg lezárásként. Ha nincs otthon sajt, akkor sincs semmi baj, ki is hagyható, mert nélküle is nagyon finom! 

spenót fokhagyma sajt bacon tészta könnyű gyors vacsora

0 Tovább

Mediterrán paradicsomsaláta

A szuper leértékeléseknek sosincs vége! Annyira megörültem mikor a zöldségosztályra értem, mert szinte minden zöldség le volt akciózva. Így gyorsan bezsákoltam egy kosár madárbegy salátát, spenótot és pár szem különféle paradicsomot, mert a fejemben már összeállt a recept: mediterrán paradicsomsalátát fogok készíteni, mert emlékeztem, hogy otthon van pár szikkadt kifli, ami eddig tanácstalanul várta a kenyeres kosár alján a sorsa alakulását. Semmi sem veszik kárba, csak átalakul!

Mediterrán paradicsomsaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • pár szem különböző paradicsom (pl.: koktélparadicsom, datolyaparadicsom, húsparadicsom)
  • 2 db szikkadt kifli
  • három marék madárbegy saláta
  • két marék spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • öntethez: só, bors, vörösborecet

A szikkadt kifliket karikázom, majd felezem, vörösborecettel és egy kis olívaolajjal meglocsolom, a felszeletelt fokhagyma karikákkal félreteszem, így lesz egy kis ideje megpuhulni.

Lilahagymát szálakra szedem, sóval és olívaolajjal összekeverem, ezt is félreteszem egy kicsit pihenni, mert így veszít kicsit a csípősségéből.

Ezután következnek a paradicsomok. Ezeket felkockázom, de vesszen most a mérnöki pontosság: amilyen hangulatban vagyok, nem kell hogy szép legyen. De olyan tálba teszem, hogy a levét felfogjam, mert erre szükségem lesz az öntetnél. Egy tálba dobom a paradicsom szeleteket, beletépkedem salátát és a spenótot. Közben elkészítem az öntetet: az olívaolajat a vörösborecettel, egy kis sóval, borssal és a felfogott paradicsomlevével alaposan összekeverem. Az összes hozzávalót egy nagy tálba keverem és a végén még egy kis kenyérmorzsával meghintem a tetejét. A tálalás előtt érdemes várni egy keveset, hogy a hozzávalók ízei igazán összeérjenek. Ezeken a kora nyári napokon, teraszon fogyasztva… Mennyei könnyű vacsora!

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek