Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mediterrán paradicsomsaláta

A szuper leértékeléseknek sosincs vége! Annyira megörültem mikor a zöldségosztályra értem, mert szinte minden zöldség le volt akciózva. Így gyorsan bezsákoltam egy kosár madárbegy salátát, spenótot és pár szem különféle paradicsomot, mert a fejemben már összeállt a recept: mediterrán paradicsomsalátát fogok készíteni, mert emlékeztem, hogy otthon van pár szikkadt kifli, ami eddig tanácstalanul várta a kenyeres kosár alján a sorsa alakulását. Semmi sem veszik kárba, csak átalakul!

Mediterrán paradicsomsaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • pár szem különböző paradicsom (pl.: koktélparadicsom, datolyaparadicsom, húsparadicsom)
  • 2 db szikkadt kifli
  • három marék madárbegy saláta
  • két marék spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • öntethez: só, bors, vörösborecet

A szikkadt kifliket karikázom, majd felezem, vörösborecettel és egy kis olívaolajjal meglocsolom, a felszeletelt fokhagyma karikákkal félreteszem, így lesz egy kis ideje megpuhulni.

Lilahagymát szálakra szedem, sóval és olívaolajjal összekeverem, ezt is félreteszem egy kicsit pihenni, mert így veszít kicsit a csípősségéből.

Ezután következnek a paradicsomok. Ezeket felkockázom, de vesszen most a mérnöki pontosság: amilyen hangulatban vagyok, nem kell hogy szép legyen. De olyan tálba teszem, hogy a levét felfogjam, mert erre szükségem lesz az öntetnél. Egy tálba dobom a paradicsom szeleteket, beletépkedem salátát és a spenótot. Közben elkészítem az öntetet: az olívaolajat a vörösborecettel, egy kis sóval, borssal és a felfogott paradicsomlevével alaposan összekeverem. Az összes hozzávalót egy nagy tálba keverem és a végén még egy kis kenyérmorzsával meghintem a tetejét. A tálalás előtt érdemes várni egy keveset, hogy a hozzávalók ízei igazán összeérjenek. Ezeken a kora nyári napokon, teraszon fogyasztva… Mennyei könnyű vacsora!

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

paradicsom saláta mediterrán kenyérkocka gyors könnyű

0 Tovább

Shimeji gombaleves pikánsan

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi nagyon szeretjük a gombát. Ha már unjuk a húst, sokszor készítünk gombapörköltet. Most a szupermarket polcán a shimeji gomba volt leakciózva, aminek nagyon megörültem, mert a teljes ára eléggé borsos, de ismeretlen terepre tévedtem, mivel nem dolgoztam még ezzel a fajtával. Ezért még a boltban utána olvastam gyorsan, hogy mi is ez a fehértönkű, fehér vagy barnakalapú gombafajta.

Kiderült számomra, hogy ez a gombafaj Japánban őshonos, Kelet-Ázsiában és Észak-Európában él. Bükkfa gombának is szokták nevezni, mert gyakran az elhalt bükkfán terem. Egészséges és rengeteg B3 vitamint tartalmaz, amellett, hogy alacsony kalóriatartalma van.

Engem ez meggyőzött, úgyhogy lássuk, milyen egy shimeji gombából készült pikáns leves.

Shimeji gombaleves

Hozzávalók:

  • 1-1 csokor shimeji gomba (fehér és barna kalapú)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • vaj + olívaolaj
  • negyed citrom leve
  • fűszerek: só, bors, tárkony, babérlevél, gyömbér

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra szeleteljük, kevés olajon és vajon megdinszteljük. A répákat megpucoljuk, az újhagymával együtt felkarikázzuk és a hagymák után dobjuk, majd felöntjük vízzel és a fűszerekkel ízesítjük.
Amikor már majdnem megpuhult a répa, akkor a gombákkal kezdek el foglalkozni. A tönk alját - ahol a fához kapaszkodik - levágom. A megtisztított gombákat víz alatt gyorsan átöblítem, ezután a fazékba teszem. Megkóstolom a levest, és ha szükséges, akkor utánízesítem, plusz belecsavarom még a citrom levét is.

A nyers fogyasztástól óva intek mindenkit, mert így keserű ízű a gomba, de a főzés során eltűnik ez a kesernyés íz. A gombákat egészben tettem a levesbe, mert így nagyon jól mutat és élvezet lesz ráharapni. Tálaláskor tejföllel ízesíthetjük.

Tipp:

Ha esetleg főzés után még is kesernyés maradt az íze, akkor egy kis tej vagy tejföl segíthet ezen.

gomba shimeji leves pikáns

0 Tovább

Kolbászos kence

Anyák napjára nem csak tortával, virággal lehet készülni. Melyik édesanya az, aki ne örülne mondjuk egy meglepetés villásreggelinek?

A szupermarketben most megláttam, hogy leértékelték a lángolt kolbászt, aminek igen sokoldalú lehet a felhasználása: lepiríthatod és levesbetétként gazdagíthatod vele az ételt, vagy egyszerűen a rakott krumpliba karikázod, esetleg pogácsákat formálsz belőle és főzelékek feltétjeként szervírozod.

Ebben a posztban most megmutatom, hogyan tudod egy kicsit újragondolni a felhasználását és meglepni vele az édesanyádat most éppen anyák napja alkalmából!

Kolbászos kence

Hozzávalók:

  • egy szál lángolt kolbász
  • 2 db kemény tojás
  • egy fél hagyma
  • 3-4 kanál tejföl
  • 2-3 kanál vaj
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem, esetleg köménymag (csak az íze kedvéért)

Nagyon egyszerű az elkészítése. A kolbászt kicsomagolod a héjából, majd apróbb darabokra vágod és egy tányérba dobod. Így teszel a hagymával és a keményre főtt tojásokkal is. Az összes hozzávaló már a tálban várja a tejföllel és a vajjal való találkozást. Megkóstolod, és ha úgy érzed, akkor utánízesíted sóval és borssal. Szerencsére ebből a fajtából nem spórolták ki a köményt, de ha hiányérzeted támad, akkor szórj még bele bátran. Az egészet fél órára hűtődbe teszed, vagy ha ügyes vagy, akkor még előző nap elkészíted, így egy teljes éjszakája van, hogy az ízek összeérjenek.

Anyák napja reggelén korábban felkelsz, kiosonsz a konyhába, forró pirítós kenyérre kened, szeletelsz mellé egy pár szem paradicsomot, és néhány karika erős paprikát, majd az ágyban szervírozod. Biztos siker és innentől már nem csak téged lehet majd kenyérre kenni.

kolbász kence anyáknapja gyors finom szendvics feltét reggeli

0 Tovább

Mustáros flekken vacsira

Azért is szeretem a munkaszüneti napokat, mert akkor a szupermarketek minden szoros határidejű terméket leakcióznak, hogy ne maradjon a nyakukon. A vőlegényem mostanában sokat emlegette az édesanyja mustáros flekkenjét, ami megragadt a fejemben. A legutóbbi vásárlásom alkalmával pedig megláttam a leárazott sertéstarját, így gyorsan lecsaptam rá és bepakoltam a kosaramba. Az újhagyma csomója szintén akciós volt, ezért már tudtam is, hogy este mit főzök neki, na meg persze magamnak. Hát persze hogy a régen áhított mustáros flekkent, ahogy Ő szereti. Íme a recept!

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 szelet sertéstarja
  • 5 evőkanál mustár
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • egy csomag újhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • 6 karika erős paprika
  • fűszerek: só, fekete bors, vadhús fűszerkeverék
  • 5 kisebb burgonya

A felszeletelt tarját megmosom, a vizet leitatom, majd az egészet félreteszem. Megpucolom a fokhagymákat és hosszú szeletekre vágom, a megmosott újhagymákat és az erős paprikát karikára szeletelem, végül a fél vöröshagymát is szálakra szedem. A könnyes részt ezzel letudtam, most előveszek egy mély tálat, olyat, amibe a hússzeletek is beleférnek és a hűtő polcán is elfér. Majd összekeverem a mustárt az olajjal és hozzáteszem a hagymakeveréket. A lecsöpögtetett hússzeleteket megszórom a fűszerkeverékkel, beleforgatom a mustáros pácba és már mehet is a hűtőbe pihenni. 2 óra múlva előveszem.

A burgonyákat - hogy leszedjem a rajtamaradt földet - folyó víz alatt alaposan megdörzsölöm, héjastul karikákra szeletelem, majd az olajjal meglocsolt tepsibe rétegezem. Ezután ráhelyezem a pácolt sertésszeleteket, egy kis vizet öntök alá és alufóliával lefedve másfél órát 180 fokon légkeveréses fokozaton sütöm. Hogy a hagyma a tetején kicsit aranybarna színt kapjon, a végén még visszadobom 10 percre grill funkcióra.   

mustáros flekken vacsora főétel sertés

 

0 Tovább

Lectori salutem! főzésre fel!

Üdvözöllek Titeket a blogomon!

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből.

Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

0 Tovább
12345
»

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Utolsó kommentek