Nyár van nyár, röpke lepke száll virágról zümmög száz bogár. És ha nyár, akkor itt van a befőzés ideje! Nagyon szuper ha az embernek van egy kis kertje és ott sok finomságos, érett gyümölcsöt talál. A josta után a ribizlit veszem sorra. Sütit is készítettem belőle, de most először jöjjön a lekvár recept, méghozzá a fehér változatából.

ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Még mielőtt neki vágunk a lekvár főzésnek sterilizáljuk az üvegeket. Erre nekem a legjobb módszerem a sütés. Előtte jó alaposan szappanos vízzel kiöblítjük az üvegeket és a tetőket, kicsit várunk hogy lecsepegjen, majd mehet a 100 fokosra előmelegített sütőbe. Kb. negyed óra alatt teljesen megszárad, majd hagyjuk kihűlni. És következhet a töltés.

ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Ribizlilekvár (lusta verzió)

Hozzávalók:

•          ribizli (1 kg)

•          cukor (kb. 60-70 dkg)

•          víz (kb. 2 dl)

A menete a következő. A ribizliket leszemezzük a fürtökről és megmossuk. Ezután a cukorból és a vízből egy szirupot készítünk: magas fokozaton addig forraljuk a cukrot és a vizet, míg el nem kezd húzni, besűrűsödni.

ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Ha ez megtörtént beleborítjuk a ribizlit és folyamatos keverés mellett még kb. 10 percig főzzük.

ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Melegen üvegekbe töltjük és feje tetejére állítjuk. Itt nyer értelmet a recept nevének kiegészítése: Ebben ugyanis megspóroltuk a passzírozást és a pürésítés, ezért nevezem ezt lusta verziónak, sőt szerintem amúgy is sokkal látványosabb, ahogy a kis bogyók az üvegben csücsülnek. Másnap már fogyasztható is, kenyérre vagy kalácsra kenve, vagy akár húsok mellé is izgalmas kiegészítő.

 ribizli fehér ribizli lekvár befőzés

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Ha tetszett a recept kedveljétek az oldalt és osszátok megmásokkal is, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/