Nyár van nyár, röpke lepke száll virágról zümmög száz bogár. És ha nyár, akkor itt van a befőzés ideje! Nagyon szuper ha az embernek van egy kis kertje és ott sok finomságos, érett gyümölcsöt talál. A josta után a ribizlit veszem sorra. Sütit is készítettem belőle, de most először jöjjön a lekvár recept, méghozzá a fehér változatából.
Még mielőtt neki vágunk a lekvár főzésnek sterilizáljuk az üvegeket. Erre nekem a legjobb módszerem a sütés. Előtte jó alaposan szappanos vízzel kiöblítjük az üvegeket és a tetőket, kicsit várunk hogy lecsepegjen, majd mehet a 100 fokosra előmelegített sütőbe. Kb. negyed óra alatt teljesen megszárad, majd hagyjuk kihűlni. És következhet a töltés.
Ribizlilekvár (lusta verzió)
Hozzávalók:
• ribizli (1 kg)
• cukor (kb. 60-70 dkg)
• víz (kb. 2 dl)
A menete a következő. A ribizliket leszemezzük a fürtökről és megmossuk. Ezután a cukorból és a vízből egy szirupot készítünk: magas fokozaton addig forraljuk a cukrot és a vizet, míg el nem kezd húzni, besűrűsödni.
Ha ez megtörtént beleborítjuk a ribizlit és folyamatos keverés mellett még kb. 10 percig főzzük.
Melegen üvegekbe töltjük és feje tetejére állítjuk. Itt nyer értelmet a recept nevének kiegészítése: Ebben ugyanis megspóroltuk a passzírozást és a pürésítés, ezért nevezem ezt lusta verziónak, sőt szerintem amúgy is sokkal látványosabb, ahogy a kis bogyók az üvegben csücsülnek. Másnap már fogyasztható is, kenyérre vagy kalácsra kenve, vagy akár húsok mellé is izgalmas kiegészítő.
Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Ha tetszett a recept kedveljétek az oldalt és osszátok megmásokkal is, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!
http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/
Utolsó kommentek