Tegye fel a kezét az akinek van otthon római/pataki tálja. És most hagyja fent az aki valaha használta is! Úgy gondolom az első kérdésre szinte minden olvasóm feltette a kezét, azonban a második kérdésre már csak nagyon kevesen maradtunk..

Pedig tényleg nagyon finom a benne készült étel. De nálunk is a hosszas előkészülés miatt – apu nagybánatára – elmaradt a római tál rendszeres használta. Azonban most úgy döntöttem, hogy meglovasítom a talán még sohasem használt edényt és feltérképezem ennek rejtelmeit. Lássuk most mit készítettem benne.

Sertéslapocka római tálban­*

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sertéslapocka (csont nélküli)
  • 1 zacskó savanyú káposzta
  • 1 nagy burgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • fűszerek: só, flekken fűszerkeverék, bors

A vöröshagymát megpucolom és karikákra szeletelem, a tál aljára teszem, kicsit megolajozom és megsózom. Jöhet rá a savanyú káposzta, amit előtte egy kicsit átmostam, hogy ne legyen annyira savanyú (itt érdemes megkóstolni, hogy mennyire is savanyú a káposzta, meg persze mérlegelni hogy ki mennyire savanyúan szereti). A burgonyát hámozást követően viszonylag nagyobb darabokra szeletelem vagy kockázom és végül a sertés hús következik, amit egy kis olaj és fűszerek társaságában pihentettem. 

sertés lapocka római tál káposzta

Amikor összeállítottam az egészet, én egy kicsit a savanyúság levével és egy kis vízzel nyakon öntöttem, majd a tálat a sütőbe tettem a fedelével együtt. Először csak 180 fokon sütöttem, de ez nálam kevésnek bizonyult ezért később feltekertem 200 fokra és majd 2 órát sütöttem. Ezalatt az ember tulajdonképpen bármit csinálhat – én most takarítottam – mert az edény teszi a dolgát! Végül a víz elforrt, az ízek összeértek! Máskor is bevetem az edényt, sőt már tudom is mit fogok benne elkészíteni! 

sertés lapocka római tál káposzta

*Ne felejtsük el, hogy még az előkészület része hogy a római/pataki tálat jó alaposan vízbe kell áztatni, hiszen ezt a technológiát használjuk majd ki a sütés során! Ezt a folyamatot érdemes a bevásárlás idejére időzíteni, így ha az alapanyagokat már beszereztük, jöhet is egyből a főzés, nem kell otthon órákat várakozással töltenünk. ;)

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/