Boldog új évet mindenkinek! Mivel is indíthatnánk az évet, ha nem lencsével. Tavaly salátát is készítettem belőle, idén most vöröslencsét használtam.

Miért választottam a vöröslencsét? Mivel azt nem kell egy éjszakát áztatni és nekem azonnal szükségem volt rá. ;) Emellett sok magnéziumot tartalmaz, vastartalma is magas és omega 6 zsírsavakban is gazdag.

Hozzávalók:

•          200 gramm vöröslencse

•          1 fej közepes méretű lilahagyma

•          4 evőkanál tejföl

•          1 evőkanál mustár

•          4 evőkanál kristálycukor

•          3 evőkanál ecet

•          1 csipet só

A vöröslencsét átválogatjuk és 2x-3x átmossuk, majd sóval és babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük. A főzés során keletkezett habot leszedjük a tetejéről és puhára főzzük. Ha elkészült leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Amíg a lencse fő illetve később hűl, addig elkészítjük az öntetet. A lilahagymát szálakra szeleteljük, az ecetet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd hozzá adjuk a mustárt és a tejfölt. Ha nem elég folyékony az öntet egy kis vizet teszünk hozzá és végül az összes hozzávalót összekeverjük. Hűtőben hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: Ha szeretnénk felturbózni, akkor virslit karikázhatunk bele vagy főtt sütőtököt adhatunk hozzá.

Érdekesség: Tudjátok hogy miért eszünk újévkor lencsét vagy babot? Mert ilyenkor bármilyen apró szemes étel elfogyasztása szerencsét hoz! És azt tudjátok miért koccintunk éjfélkor pezsgővel? A 17.- 18. században szinte csak a leggazdagabbak kiváltsága volt a pezsgő, mert annyira borsos volt az ára. Azonban a későbbiekben az új gyártási technikának köszönhetően a pezsgő ára jelentősen csökkent így elérhetővé vált mindenki számára. Ennek ellenére a pezsgő még ma is elegáns italnak számít, és azért koccintunk vele éjfélkor, mert a hiedelem szerint akkor az egész év jólétben, gazdagságban telik. Az új évi szokások egyébként mind a bőség megteremtéséhez kötődnek.

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!