Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lime-os cukkinilekvár

Folytatódik a lekvárfőzés, de ma nem akármilyen lekvárt főztem: cukkinilekvárt lime levével. Hogy honnan jött az ötlet? A piacon annyira szép cukkiniket találtam, hogy nem tudtam otthagyni, ezért vettem egy nagy adagot, hogy majd csinálok belőle cukkinifőzeléket. Igen ám, de annyit reszeltem le hogy a legnagyobb fazekamba sem fért bele mind. Mi tévő legyek, mit csináljak a maradékkal? Tojásrántottába nem szerettem volna felhasználni, zöldségfasírtot nem szerettem volna belőle készíteni, viszont van egy szabad üvegem és egy lime-om. Hmm! Hát kitaláltam ha hagymalekvárral működik, miért ne működhetne cukkinivel? Tehát lekvárt főzök belőle! Az előkészítéshez olvassátok el a ribizlilekvár receptemet, ott részletesen leírtam hogy kell a befőttes üvegeket sterilizálni. 

 Lime-os cukkinilekvár

 Hozzávalók:

•          cukkini (kb. 1 kg – nekem csak maradékom volt úgy 20 dkg)

•          cukor (kb. 30 dkg – én kb. 8 evőkanállal tettem bele)

•          lime (2 db – én egynek a levét facsartam ki)

•          csipet só

A cukkinit megmossuk (ha egységes verzióra vágyunk akkor akár meg is pucolhatjuk), lereszeljük,  cukorral és sóval megszórjuk, ráfacsarjuk a lime levét és kicsit állni hagyjuk. Ezáltal levet fog ereszteni, majd pedig főzni kezdem.

Látni és érezni fogjuk mikor elkészült, mert a cukkinik kicsit összeesnek és a cukor elkezd besűrűsödni. Ha szeretnénk akár le is turmixolhatjuk, ám én most hagytam rusztikusan, mert nekem tetszik ahogy a mély zöld héja megjelenik itt-ott és van mibe harapni. Melegen üvegekbe töltjük és fejjel lefelé dunsztba tesszük. Azt hiszem talán mi húsok mellé fogjuk enni, de kenyérre kenve is teszünk egy próbát vele. Jelentkezem a tapasztalatokkal ígérem!

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Ha tetszett a recept kedveljétek az oldalt és osszátok megmásokkal is, hogy ne maradjatok le a többi receptemről sem! ;)

0 Tovább

Bodzavirág palacsintabundában

Annyira csodálatos a tavasz, mikor virágba borulnak a fák és szinte harapni lehet a virágillatot. Gyerekkoromban sokszor szedtem ilyenkor bodzavirágot és kértem édesanyámat, hogy készítse el palacsintabundában. Úgy gondolom, aki a virágot szereti az  rossz ember nem lehet, a serpenyőben pedig pláne jól mutat! :)

Bodzavirág palacsintabundában

Hozzávalók:

  • bodzavirág (tiszta helyről, nem bogarasan)
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/4 l tej
  • 3 kiskanál olaj
  • egy pici só

A bodzavirágokat megmossuk, de úgy, hogy a nektárt ne mossuk ki belőle, majd félretesszük lecsöpögtetni. Én most a szárát nem vágtam le, mert így könnyebben tudom majd megfogni. A hozzávalókat összekeverjük, ebből egy sűrű palacsintatészta masszát kell kapnunk, és ha úgy látjuk, hogy nem elég sűrű akkor tehetünk még hozzá egy kis lisztet is.

Egy serpenyőt kikenünk egy kis olajjal, a bodzavirágokat megmártjuk a masszában, majd a forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. Itatóspapírra tesszük, hogy a felesleges olajat leadja, majd szép tányérra tesszük és vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét.

Így tudunk tavasszal a szuper virágillatba tényleg beleharapni. Siessetek, nehogy elvirágozzon a bodza. Próbáljátok ki ti is!

Tipp:

Ha nem találtok most szép bodzavirágot, akkor nyáron ez alapján próbáljátok ki az olaszok nagy kedvencét, a rántott cukkini virágot!

0 Tovább

Élelmes konyhatündér

blogavatar

Írásaim célja, hogy megmutassam: a boltokban fellelhető lejáratközeli élelmiszerek okosan felhasználva ugyanolyan értékes alapanyagai lehetnek a konyhai főzőcskének mint teljes áron vett társaik. Egy leleményes chéf ezt kihasználva sokat tud spórolni úgy, hogy az elkészült finomságok nem vesztenek semmit értékükből. Az élelmes konyhatündér ebben fog Nektek segítséget nyújtani!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek