Ti ismeritek a jostát? Én őszintén  bevallom ezelőtt még nem találkoztam a jostával, de azok akik facebook-on követnek, már kaphattak egy kis ízelítőt hogy mi is ez. Képzeljetek el egy mély lila, közel fekete színű bomba alakú gyümölcsöt, aminek zöldes húsa van és olyan íze hogy kóstolás után egyből szerelembe esel vele. Akár a bokorról napmelegen fogyasztva vagy már leszedve egyenesen a hűtőből de isteni finom íze van és igazi vitaminbomba. 

josta piros gyümölcs pite

A josta a feketeribizlinek és az egresnek (köszméte, piszke) a keresztezése. Magyar nemesítését rikőnek is szokták nevezni, a ribiszkeköszméte elnevezésből! Tökéletes C-vitamin és antioxidáns forrás, ami jótékony hatással van a szervezetre és az emésztésre.  

Josta pite

Hozzávalók:

  • 4 bögre gyümölcs (josta, vagy más bogyós gyümölcs)
  • 3/4 bögre barnacukor
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 csipet só (lehet 2 csipet)
  • egy jó adag fahéj
  • vajas tészta (én most boltit használtam)
  • ráadás egy kis vaj

A recept tényleg nagyon egyszerű, de a végeredmény annál finomabb. A cukrot a fahéjjal és a keményítővel összekeverem. A csipet sót ne felejtsük el, mert ahogy nagyitól és anyától hallottam mindig kell egy kis sós minden édesbe - és persze kell egy kis édes minden sósba, hogy kihozza az ízeket. Ezalatt a pitetésztát elősütjük. A cukorhoz hozzákeverjük a gyümölcsöt, majd az elősütött tésztára borítjuk és a maradék tésztából a tetejére „rácsot” készítünk, vajdarabkákat dobunk rá és visszatesszük a sütőbe. A sütőt én 190 fokra alsó és felső sütési fokozatra tettem. Mikor a tésztarács aranybarna már el is készült! Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk!

josta piros gyümölcs pite

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Ha tetszett a recept kedveljétek az oldalt és osszátok megmásokkal is, hogy ne maradjatok le a többi receptről sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/