Sok dolgom van mostanában, ezért nagyon pontosan ki van számolva, hogy mikor hol kell lennem. Így mikor bementem vásárolni a szupermarketbe, felüdülésként ért, hogy leértékelték az előre fűszerezett sertéshús szeleteket. Legalább a pácolással időt spórolok. :)

Hazafelé úgy döntöttem, hogy a malacság mellé görög salátát és hajdinát készítek. Már untuk, hogy mindig tésztát vagy rizst eszünk köretként, ezért folyamatosan kísérleteztünk és kerestük ezek alternatíváját. Így találtunk rá a hajdinára, ami először nem győzött meg minket arról, hogy fel fog kerülni a mindennapi használatba, de aztán idővel rájöttem, hogy is lehet ízletesen elkészíteni úgy, hogy ne veszítsen jellegzetes ízéből sem.

A hajdina őshazája egyébként Közép-Ázsia, Európába és így hozzánk is a törökök közvetítésével került. Magas kalcium, magnézium és aminosav tartalma mellett vasban, rézben és cinkben is gazdag. Gyulladás- és vérnyomás csökkentő hatása van, továbbá elősegíti a vérképzést és növeli az érfalak rugalmasságát. Ami még szuper benne, hogy a gluténérzékenyek is fogyaszthatják és diétába is beilleszthető, mindemellett nagyon laktató. Felhasználása sokrétű, mert készülhet belőle leves, köret, desszert. Én most köretként tálaltam.

 Sertéstarja hajdinával és görögsalátával

Hozzávalók:

  • pácolt sertéshús (én most időt és pénz is spóroltam az előre pácolt húsokkal)
  • hajdina
  • újhagyma (lehet helyette sonkahagyma is)
  • fűszer: só
  • görögsaláta*

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Az előre pácolt húsokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe és 180-200 fokos alsó-felső sütésfokozatra teszem.

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Lássuk a hajdinát. Az újhagymából pár karikát vágok, majd felaprítom. Olajjal megkent wokba dobom pirulni. Addig a hajdinát megmosom és lecsöpögtetem. Ha a hagyma kész, utána hozzáadom a hajdinát és hagyom hogy egy kicsit a megpiruljanak a szemek. Akkor kezd jó lenni, ha érzed már a mogyoró illatot és némelyik szem elkezd kinyílni. Ekkor felöntöd két és félszer annyi mennyiségű vízzel, nagy lángon hagyod egyet rottyanni és utána leveszed takarékra a lángot. Ezután neked már nincs sok dolgod, csak vársz amíg a szemek megpuhulnak. Ha a víz nagyobb része elforrt, akkor megsózod. Akkor van kész, mikor a vizet elforrta. Kóstolj, hogy nem maradt-e kemény, ha igen, akkor önts utána egy kis folyadékot.

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

*Görögsaláta: Annyira egyszerű ennek az elkészítése. A paradicsomot és az uborkát apróbb darabokra vágod, a hagymát szálakra szeded, olívabogyót felezed. Bazsalikommal, sóval és olívaolajjal ízesíted. Ha szerencséd van és találsz otthon feta vagy krémfehér sajtot, akkor azt ki ne hagyd belőle! (nekem most nem volt, de nélküle is finom)

Jó étvágyat kívánok! 

sertés tarja hajdina egészséges görögsaláta

Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről, extra tartalomról sem!

http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/

És még egy jó hír így a végére. Hamarosan együtt főzök az Utazó lánnyal!Már nagyon várjuk! https://www.facebook.com/utazolanyoldal/ www.utazolany.hu