Bár az április hónapra mondják hogy szeszélyes. Idén viszont ez a májusra is igaz volt. Ezért egy május hónapot búcsúztató receptet, a női szeszélyt hoztam el nektek. Szinte vendégposzt ez, mert ez a desszert most nem az én kezem munkáját dicséri, hanem édesanyám készítette el nekünk, a családi recept alapján. A nagyszülők profik voltak az elkészítésében, és úgy veszem észre hogy ez szerencsére tovább öröklődött.
Női szeszély
Tészta:
- 280 gr liszt + darált dió
- 7 gr sütőport
- 2 evőkanál cukor
- 60 gr olvasztott vaj
- 60 gr tejföl
- 4 tojás sárgája
Hab:
- 4 tojás fehérje
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit egy tálban kikeverem, majd kivajazott tepsiben 200 fokos sütőben, alsó és felső sütési fokozaton világosra sütöm.
Tűpróbát* végzünk és ha elkészült megkenjük házi baracklekvárral. A hab összetevőit magas falú edényben kikeverjük és a lekvárral megkent piskótára halmozzuk. Visszatesszük a sütőbe és magas hőfokon rövid ideig sütjük még, hogy a hab megpiruljon és ropogóssá váljon a tetején.
*Tűpróba: Hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a piskóta kellőképpen megsült-e, egy hosszú hústűt, vagy fogvájót óvatosan a piskótába szúrunk. Ha a kihúzott tű száraz, akkor a piskótánk kész, ha a tűn látsz még nyers piskótamasszát, akkor nyugodtan visszateheted még sülni, hiszen a belseje még nyers maradt.
Az Élelmes konyhatündért megtaláljátok már facebookon is! Kedveljétek, hogy ne maradjatok le a többi receptről és extra tartalomról sem!
http://www.facebook.com/elelmeskonyhatunder/
Utolsó kommentek